Gezond eten op vakantie: 6 tips voor een gezonde vakantie!

Home » volwassen » Gezond eten op vakantie: 6 tips voor een gezonde vakantie!

gezond eten op vakantieHet is vakantietijd en de kans is groot dat je in deze periode de warmte op gaat zoeken. Om lekker in je vel te zitten op het strand heb je de afgelopen maanden op je voeding gelet en wat uurtjes in de sportschool doorgebracht. Maar hoe zorg je er nu voor dat dit niet allemaal voor niks was? Gezond eten op vakantie hoeft niet lastig te zijn. Zeker niet als je deze 6 tips ‘meeneemt’ als je op reis bent.

Tip 1: Gezonde eten voor onderweg

Heb je een lange reis voor de boeg en wil je wat te eten voor onderweg meenemen? Ga niet voor de geplette boterhammen met kaas of de vette zak chips, maar kies voor fruit! Appels, manderijnen en/of bananen mogen gewoon mee als handbagage in het vliegtuig en zijn prima snacks voor onderweg. Heb je ervoor gekozen om met de auto op vakantie te gaan, dan kan je wat creatiever zijn qua eten voor onderweg. Neem een koeltas mee die je kan vullen met bijvoorbeeld salades of gevulde volkoren wraps. Een goed begin is het halve werk, dus begin tijdens de reis al met gezond eten waardoor je het makkelijker volhoudt op vakantie.

Tip 2: Ontbijt gezond, ook op vakantie

Ontbijt je thuis met yoghurt of havermout, doe dit dan ook op vakantie. Probeer je gezonde ontbijtgewoonte vol te houden en zo min mogelijk luxebroodjes zoals croissantjes te eten. Een pak yoghurt is vrijwel over de hele wereld te koop, dus daar zal het probleem niet liggen. Verder kun je ook ontbijten met roerei of een fruitsalade.

Tip 3: Drink veel water

Het is waarschijnlijk warm waar je naartoe gaat, dus je lichaam moet gehydrateerd blijven. Drink dus de hele dag door water. In veel landen is het niet gezond om kraanwater te drinken, dus sla flessen water in bij de plaatselijke supermarkt. Neem deze flessen mee als je bijvoorbeeld een boottocht maakt of lekker op het strand ligt. Op deze manier blijf je voldoende drinken en voorkom je hoofdpijn of lusteloosheid.

gezond eten op vakantie

Tip 4: Kies voor lokale eettentjes

Kies voor lokale restaurants als je uit eten gaat. Vaak gebruiken lokale restaurants verse ingrediënten, waardoor de gerechten gezonder én lekkerder zijn. Een Spaanse Paella of Griekse Moussaka nuttigen bij een familierestaurant is natuurlijk ook veel gezelliger, dan een hamburgermenu met cola van de gele M.

Tip 5: Spreek regels af als je uiteten gaat

Op vakantie komt het dus ongetwijfeld voor dat je een keer uiteten gaat. Door de onderstaande regels te hanteren kan je ook gezond genieten van een avondje eten bij het plaatselijke restaurant:

  1. Sla het mandje met brood over.
  2. Drink maximaal 1 alcoholische drank en vermijd cocktails. Drink vooral water.
  3. Bestel een salade als voor- of bijgerecht.
  4. Bestel vis of kip als hoofdgerecht. Vaak bevat elk gerecht frites en dit kan geen kwaad zolang je niet elke dag frites eet.
  5. Sla het dessert over en kies bijvoorbeeld voor een kopje thee.

Tip 6: Beweeg voldoende

Het is erg verleidelijk om de hele vakantie op je strandstoel te liggen en een boek te lezen onder parasol. Vakantie is bedoeld om tot rust te komen maar blijf ook bewegen! Maak dagelijks een wandeling of zwem elke ochtend een paar baantjes. De echte fanatiekelingen kunnen hun sportschoenen inpakken en op vakantie rondjes gaan hardlopen.

gezond eten op vakantie

Het belangrijkste is dat je geniet van je vakantie, dus het is helemaal niet erg om af en toe een ijsje te eten of een cocktailtje te drinken. Probeer dit met mate te doen, zodat je niet huiswaarts keert met een schuldgevoel. Gezond eten op vakantie Ă©n genieten van de vakantie? Wij geloven dat het kan. Enjoy your holiday!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten