Gezonde barbecue; do’s en don’ts

Home » volwassen » Gezonde barbecue; do’s en don’ts

gezonde barbecueEen heerlijke zomerdag sluit je natuurlijk maar op één manier goed af: een lekkere barbecue. Gezellig met vrienden genieten van hapjes en drankjes terwijl de zon langzaam ondergaat. De barbecue gaat om 5 uur aan terwijl ook de eerste fles wijn wordt geopend. Hoe langer de avond duurt, hoe meer er wordt gegeten en gedronken. Zit jij aan het einde van zo’n avond altijd bomvol en heb je spijt dat je zoveel hebt gegeten? Kies dan voortaan voor een gezonde barbecue! Qua gezelligheid mis je niks, het is net zo lekker als een ‘gewone barbecue’ en je sluit de avond zonder schuldgevoel af.

Kies voor mager vlees en vis

Vlees barbecuen is opzich best gezond, omdat je geen boter of olie gebruikt. Voor een gezonde barbecue is het wel van belang wat voor vlees je op de barbecue legt. Kies voor magere vleessoorten zoals kipfilet, biefstuk, magere runderlappen, hamlappen en rosbief. Koop gemarineerd vlees of marineer het vlees zelf, zodat je eigenlijk geen saus meer nodig hebt om het nog lekkerder te maken. Snijd grote lappen vlees in kleine stukken, zodat je alle soorten vlees kan proberen zonder te veel te eten. Vermijd vet vlees zoals hamburgers, worstjes en speklappen. Houd het vlees goed in de gaten, want aangebrand vlees is niet lekker én ongezond.

Naast mager vlees is ook vis lekker voor een gezonde barbecue. Witvis zoals tilapia of een vissoort met gezonde vetten zoals zalm doet het goed op de barbecue. Je kunt ervoor kiezen om de vis als geheel te grillen of er een pakketje van maken. Doe bijvoorbeeld zalm in een pakketje van aluminiumfolie met kruiden, zout en citroensap voor een kwartiertje op de barbecue. Maak het pakketje open en smullen maar!

Groente van de grill

gezonde barbecueGroente van de barbecue is makkelijk én gezond. Een spiesje van paprika, champignon, ui en tomaat van de grill is heerlijk en zo klaar. Plakken aubergine en courgette kunnen ook op de barbecue, maar kook deze wel even 10 minuutjes voor. De bekendste groente op de barbecue is natuurlijk de maiskolf. Deze moet je ook even voorkoken en dan op de grill leggen. De groentenspiesjes, plakken groente en maiskolfen zijn klaar om te eten na 5 tot 8 minuten op de barbecue. Onmisbaar voor de gezonde barbecue!

Eet niet te veel brood

Het kan vaak even duren voordat je kan genieten van het eerste stukje vlees, omdat de barbecue op temperatuur moet komen. Het is dan verleidelijk om in de tussentijd te beginnen aan de stokbroodjes met kruidenboter. Stokbrood hoort natuurlijk bij een barbecue, maar kies voor een gezonde variant. Speltbrood is een gezond alternatief voor de franse baquette. Het allebelangrijkste is dat je niet te veel brood eet voordat je aan het vlees begint. Het beste is om te kiezen voor een salade met een glas water om je honger te stillen.

Maak de sauzen zelf

Bij een gezellige barbecue staat de tafel vaak vol met sausjes en dips voor het vlees en de stokbroodjes. Sauzen uit de supermarkt zijn vaak caloriebommetjes en zitten vol met vetten en suikers. Onze tip is om zoveel mogelijk zelf de sausjes te maken. Op basis van magere yoghurt kun je bijvoorbeeld knoflooksaus maken of Griekse tzatsziki. Wees niet bang om te experimenteren met het maken van sausjes. Op internet zijn er genoeg recepten te vinden voor lekkere sausjes en dips. Heb je geen zin of tijd om zelf sausjes te maken, kies dan voor de rode sauzen. Deze zijn minder vet dan witte sauzen. Mocht je echt niet zonder mayonaise kunnen, kies dan voor de lichte variant.

Drink water

Tijdens een barbecue zit je langer aan tafel dan je normaal doet. Hierdoor drink je ongemerkt meer en de ene na de andere fles wijn gaat er doorheen. Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel alcoholische drankjes je gaat drinken. Twee wijntjes is meestal een mooi aantal. Drink na elke glas alchohol een glas water. Wij raden aan om te beginnen met wijn of bier als je het eerste stukje vlees gaat eten.

Eet niet te veel

gezonde barbecueDit is natuurlijk het allerbelangrijkste want elk pondje komt door het mondje. Probeer het bij één gevuld bord te houden. Vul je bord met een paar stukjes vlees of vis, wat stokbroodjes, voldoende groenten en een salade. Eet rustig zodat je niet eerder uitgegeten bent dan de rest. Op deze manier ben je niet eerder klaar dan je vrienden en kom je niet in de verleiding om weer op te scheppen. Stop tussendoor gewoon even met eten en drink een glas water. Op deze manier heb je na één bord een voldaan gevoel. Mocht je nog trek hebben in een toetje, kies dan voor vers fruit als zoete afsluiter.

Met deze do’s en don’ts maak je van een gezellige barbecue een gezonde barbecue. Geniet ervan en eetsmakelijk!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten