Griep: 5 feiten en fabels op een rij

Home » uitgelicht » Griep: 5 feiten en fabels op een rij

GriepDe bladeren vallen nog maar net van de bomen of het aantal gevallen van griep stijgt alweer. Gesnotter, gesnif, buikklachten, koorts: het is of ze nooit zijn weggeweest. Griep mag dan veel voorkomen, maar dat heeft niet bepaald geleid tot veel kennis over de ziekte. Er zijn nog veel misverstanden over de griep. Reden voor ons om 5 feiten en fabels over griep op een rij te zetten. Lees met ons mee!

 

Antibiotica kan de duur van mijn griep verlengen. FEIT

Dit is helaas een feit. Veel mensen vergeten dat antibiotica een bestrijder van bacteri├źn zijn. Ze hebben geen invloed op virussen zoals het griepvirus. In ons lichaam zijn er wel verschillende ‘goede’ bacteri├źn die helpen de griep te overwinnen. Wie zware antibiotica inneemt, maakt ook het leven van deze ‘goede’ bacteri├źn zwaar. Dit heeft dus een negatief effect op de duur van je griep.

Zomers gekleed de kou in stappen = vragen om griep. FABEL

Veel mensen geloven in deze stelling, maar je kunt alleen ziek worden als je direct in contact komt met het griepvirus. Dat kan gebeuren als je bij -5 in een t-shirt een wandeling gaat maken. Maar ook als je voorzien van Sjaal en muts de hand schudt van een collega.

Het griepvaccin kan griep veroorzaken. FABEL

Over vaccins doen de wildste verhalen de ronde en dit is er een van. Onderzoek heeft het kort geleden weer uitgewezen: griep krijgen van een vaccin kan niet. In zeer uitzonderlijke gevallen komt koorts na vaccinatie voor, maar dat komt niet zo vaak voor als sommige kwaadsprekers je willen doen geloven.

Ik heb geen griepsymptomen, dus ik kan geen griep verspreiden. FABEL

Niet iedereen heeft even heftig last van griep. Het is bekend dat rond de 25% van alle met het griepvirus besmette mensen geen duidelijke klachten heeft. Maar let op: deze groep mensen kan wel het virus doorgeven!

Ook als je nooit griep hebt, kan een vaccin verstandig zijn. FEIT

Ten eerste bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Mensen die jaren grieploos door het leven stappen, kunnen het volgende seizoen zeer vatbaar blijken voor een nieuwe griepvariant. Dat is simpelweg onvoorspelbaar. Maar er is nog een reden om een vaccin te overwegen. Het vaccin beschermt namelijk ook de mensen om je heen. Als jij gevaccineerd bent kun je het virus ook niet doorgeven aan familie, vrienden, collegaÔÇÖs en klanten.

Dit waren de vijf fabels en feiten op een rij. Meer weten over de staat van de griep in Nederland? Volg dan de grote griepmeting.nl

 

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten