Griepepidemie op komst? Dan is het tijd om je te wapenen tegen de bacillen, zodat je lachend de koude maanden doorkomt. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij waarmee je voorkomt dat je ook een snotteraar wordt.
Mijd zieken
Hoewel kleine kinderen soms wandelende ziektebronnen lijken, is de gedachte dat je van hen ziek wordt incorrect. De kans dat je de griep krijgt van een andere volwassene is vele malen groter. Kinderen hebben namelijk vaak ziektes waar je al antistoffen voor hebt aangemaakt, terwijl volwassenen ziektes onder de leden hebben waar je ook vatbaar voor bent. Zodra je dus een volwassene in je omgeving ziet snotteren, hoesten of niezen, moeten alle alarmbellen afgaan.
Neem rust
Wil je griep voorkomen? Zorg dan dat je in goede conditie bent, dat betekent dat je een goede balans tussen stress en rust nastreeft. Zorg dat je voldoende slaapt en maak eens heerlijke winterwandeling om te ontspannen. Dat doet je lichaam goed! Zorg daarbij natuurlijk wel dat je warm blijft. Trek dus voldoende kleding aan en vergeet hierbij vooral de voeten niet.
Eet en drink gezond
Het Engelse spreekwoord luidt niet voor niets ‘An apple a day keeps the doctor away’. Gezonde voeding is namelijk de basis van een gezond lijf. Zorg dus dat je genoeg groente en fruit eet, voldoende water drinkt en je voeding eventueel aanvult met voedingssupplementen om griep te voorkomen. Voor een beetje extra weerstand eet je producten die rijk zijn aan vitamine A en C, en mijd je witte suiker, koffie, frisdrank, koek, snoep, gebak, dierlijk vet en rood vlees.
Blijf af!
Ga niet met je handen aan je neus zitten, in je ogen wrijven of in je oren wriemelen. Deze drie lichaamsholtes zijn broedplaatsen voor bacteriën. Door hier met je handen aan te zitten, verspreid je hen.
Maak schoon
Verschillende plekken in onze woning vormen een broedplaats voor bacteriën. Zij verzwakken ons immuunsysteem en maken ons dus ook gevoeliger voor virussen zoals de griep. Een mooi credo om gezond te blijven is dan ook: maak schoon! Dit zorgt niet alleen voor wat lichaamsbeweging binnenshuis, maar voorkomt ook dat ziektemakers ruim baan hebben thuis. Zo is het een aanrader om een doekje te halen over voorwerpen die je regelmatig aanraakt, denk daarbij aan de telefoon, afstandsbediening en deurklinken. Maar het is ook belangrijk om je groenten niet te snijden op dezelfde plank als je je vlees snijdt. En om regelmatig een schone vaatdoek te gebruiken.
Overweeg de griepprik
Hoewel een griepprik niet tegen alle varianten van de influenza helpt, verkleint het wel de kans dat je ziek wordt. In een ander artikel kun je meer lezen over de griepprik. Je kunt echter pas weer rond oktober een griepprik halen.
Bescherm anderen
Is het niet gelukt om de griep te voorkomen en ben je toch ziek geworden? Bescherm anderen in je omgeving dan, zodat je hen niet ook besmet. Je bent besmettelijk zolang je snottert, niest, hoest, braakt, koorts hebt en/of aan de diarree bent. Houd je hand dus voor je mond als je niest of hoest. Maak gebruik van papieren zakdoekjes, die je één keer gebruikt en vervolgens weggooit in de prullenbak. Was daarnaast je handen regelmatig om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Op de website van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg kun je zien hoe de griepepidemie zich van week tot week in Nederland ontwikkelt.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?