Hartritme bestuderen met een Apple Watch

Home » volwassen » Hartritme bestuderen met een Apple Watch

Sinds kort gaat het prestigieuze Stanford University meer dan 400.000 gebruikers van een Apple Watch op de voet volgen. Het doel: hartritmestoornissen ontdekken bij mensen die nog nooit contact hebben gehad met een cardioloog.

De universiteit had eerder al aangegeven een grootschalig onderzoek te gaan doen onder vrijwilligers met een Apple Watch naar het optreden van hartritmestoornissen. Het onlangs gepubliceerde paper in het wetenschappelijke tijdschrift American Heart Journal geeft een eerste kijk in de plannen.

419.093 mensen hebben zich opgegeven voor het zogenaamde Apple Heart Study. De hartritmes van de mensen wordt de komende tijd gemeten door middel van de Apple Watch. De gebruikers moeten hiervoor de Apple Watch dragen en de bijbehorende app op hun iPhone geïnstalleerd hebben.

Hartritme en hartafwijkingen in beeld

Verschillende hartafwijkingen blijven verborgen bij een groot aantal mensen. Bijvoorbeeld een afwijking in het hartritme veroorzaakt door fibrileren van het atrium in het hart. Het doel van het onderzoek is om te bepalen of de Apple Watch geschikt is als hulpmiddel om afwijkingen te herkennen. Daarnaast wil Stanford bekijken of het ontdekken van afwijkingen aan het hartritme ook leidt tot contact met professionals voor nader onderzoek.

Opvallend aan deze studie is dat het volledig virtueel wordt uitgevoerd. Gebruikers moeten digitaal hun toestemming geven voor het meedoen aan de studie, een zogenoemde ‘e-consent’. In deze informed consent-procedure moeten de deelnemers goedkeuring geven voor het onderzoek. Verder moeten zij aangeven dat zij begrijpen wat de studie inhoudt en wat er van hun wordt verwacht.

De Apple Heart Study maakt gebruik van telehealth, oftewel alle studiebezoeken worden digitaal uitgevoerd. De studie-artsen kunnen dus op afstand gesprekken voeren met de deelnemers.

In Nederland?

Of we ook hier gebruik kunnen maken van de mogelijkheden, dat is nog onbekend. Maar je kunt altijd zelf checken of je hartslag in rust de juiste waarden heeft!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten