Meest voorkomende inhalatie-allergieën

Home » dossier » allergie » Meest voorkomende inhalatie-allergieën

Inhalatie allergieInhalatie-allergieën of luchtwegallergieën, zijn allergieën die ontstaan door het inademen van lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Je lichaam reageert heftig op deze stoffen en probeert die onschadelijk te maken door antistoffen aan te maken. Maar het zijn juist deze antistoffen die de allergische klachten veroorzaken. Bekende luchtwegallergieën zijn hooikoorts, kattenallergie en huisstofmijtallergie. Mensen die allergisch voor katten zijn, kunnen allergisch zijn voor haren, huidschilfers, speeksel en urine. Die bevatten namelijk eiwitten waarop je lichaam zo heftig reageert. Bij een huisstofmijtallergie zijn het de stofjes in de uitwerpselen van de huisstofmijt die de allergische symptomen veroorzaken.

Welke klachten ontstaan bij een inhalatie- allergie?

Veel mensen met een inhalatie-allergie hebben last van hun keel, neus en ogen. Niezen, een verstopte neus of loopneus, traanogen, jeuk, huiduitslag, kortademigheid en benauwdheid horen daar vaak bij. Deze klachten wisselen per persoon. Als je deze klachten bij jezelf herkent, kun je met een simpele test achterhalen of je een inhalatie-allergie hebt. Zo zijn er verschillende kattenallergietests en zelftesten voor huisstofmijtallergie op de markt.

[sf_button colour=”orange” type=”standard” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/zelftesten/allergietesten” target=”_blank” icon=”” dropshadow=”yes” extraclass=””]Zelftest voor thuis[/sf_button]

Wat kan ik doen bij een inhalatie-allergie?

Zoals bij elke allergie geldt, is het verstandig om de allergenen te vermijden.

 Aanpassingen in huis bij een kattenallergie
In het geval van een kattenallergie is dat het vermijden van katten. Dat is vaak niet de prettigste oplossing. Je kat wegdoen is vaak geen optie. Daarom is het handig om  je huis 2 keer per week goed schoon te maken en altijd goed te ventileren. Probeer zo min mogelijk stoffen meubels in je huis te hebben en laat je kat niet op bed slapen.Daarnaast kun je een luchtreiniger gebruiken. Een luchtreiniger filtert fijne stofdeeltjes uit de lucht, zodat de lucht schoner is en er minder allergenen rondzweven.

Aanpassingen in huis bij een huisstofmijtallergie
Als je een huisstofmijt allergie hebt, is het verstandig om allergievrije kussens en hoezen voor je beddengoed te gebruiken. Was je beddengoed op minimaal 60˚C en hang het in de buitenlucht te drogen. Ook voor jou kan een luchtreiniger goed van pas komen. Omdat huisstofmijten niet goed gedijen bij een luchtvochtigheid van minder dan 55%, is een luchtontvochtiger geen overbodige luxe.

Medicijnen
Heb je de tips voor aanpassingen in huis tegen je allergie opgevolgd, maar blijf je ernstige klachten hebben? Dan kan de dokter tabletten, neusspray of oogdruppels voorschrijven.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten