Als mensen terugkomen van een lange reis klagen ze vaak over een jetlag. Een jetlag is eigenlijk een verstoring van het biologische ritme en het slaappatroon wanneer iemand snel grote verplaatsingen maakt met het vliegtuig naar landen met enig tijdsverschil. De meeste reizigers hebben last van een jetlag als ze oostwaarts reizen omdat ze daar zogezegd ’tijd kwijtraken’. Het hangt ook af van de verschillende tijdzones die men overbrugt.
Wat zijn jetlag symptomen?
Eén van de belangrijkste symptomen van een jetlag is dat je bioritme volledig ontregeld is, bijvoorbeeld dat je ineens om 3 uur ’s nachts klaarwakker bent en moeite hebt om weer in slaap te vallen. Vervolgens ben je dan ’s avonds om 19:00 ineens zo moe dat je als een blok in slaap valt aan de eettafel of voor de televisie. Andere symptomen die kunnen duiden op een jetlag zijn: dat je moeite hebt met concentreren, je lusteloos voelt of een gebrek aan energie hebt waardoor je geen zin hebt om dingen te ondernemen. Een jetlag kan ook verstoringen in de eetlust teweeg brengen zoals geen honger hebben, spijsverteringsproblemen of diarree. Ook psychisch kun je je anders voelen. Je voelt je soms prikkelbaar, geïrriteerd of zelfs licht depressief.
Tips om een jetlag te voorkomen
– Eet voor vertrek alleen licht verteerbare maaltijden, vermijd vooral vette maaltijden.
– Begin enkele dag vooraf met lichttherapie om te wennen aan het nieuwe dag- en nachtritme
– Drink veel tijdens- en vooraf je reis om niet uitgedroogd te geraken. Vermijd zeker koffie en alcohol want dat droogt je lichaam uit.
– Probeer de dagen voor je vertrek al een uur of meerdere uren vroeger te gaan slapen, zo is je slaapritme al iets of wat aangepast aan de uren die je zal verliezen (als je naar het Oosten reist).
Hoe behandel je een jetlag?
– Probeer een slaapschema op te stellen voor de komende weken.
– Neem extra vitaminen.
– Eventueel een slaappilletje nemen de eerste 2 dagen om in slaap te raken. Als er niet wordt overdreven kan dit geen kwaad.
– Probeer je direct aan te passen aan het ritme van de thuisomgeving.
– Lichttherapie kan helpen om je jetlag sneller te verhelpen.
– Doe het zeker rustig aan de eerste paar dagen en probeer geen drukke activiteiten te plannen.
– Zorg dat je genoeg vocht binnen krijgt, omdat te zorgen dat je niet gedehydrateerd bent.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?