Kaliumtekort; alles wat je moet weten

Home » volwassen » Kaliumtekort; alles wat je moet weten

Kalium is een mineraal dat onder andere de vochtbalans en bloeddruk van je lichaam regelt. Als je een kaliumtekort (hypokaliëmie) hebt, dan verhoogt dit de kans op een hartstilstand. In dit artikel lees je alles over de oorzaak, symptomen en behandeling van een kaliumtekort.

Oorzaak hypokaliëmie

Ons lichaam neemt kalium op uit ons voedsel en verlaat het lichaam voornamelijk via de urine. Kalium komt in veel voedingsmiddelen voor. Een gebrek aan kalium komt daardoor zelden door een verminderde opname van kalium uit het voedsel. Meestal ontstaat een kaliumtekort door een verhoogde uitscheiding van kalium door het lichaam. Bijvoorbeeld wanneer je veelvuldig moet braken of ernstige buikloop hebt, kan er ongewenst veel kalium verloren gaan. Ook bij gebruik van plasmedicatie (diuretica) scheidt het lichaam meer kalium uit dan normaal. Enkele aandoeningen, zoals het syndroom van Cushing en het syndroom van Bartter, gaan ook gepaard met een kaliumtekort (hypokaliëmie).

Symptomen kaliumtekort

Wanneer we spreken van een ernstig kaliumtekort is het mogelijk dat er hartritmestoornissen ontstaan. Dit geeft weer een verhoogd risico op een hartstilstand. Andere symptomen van hypokaliëmie zijn:

  • Vermoeidheid
  •  Verzwakte spieren of spierkrampen
  • Verminderde eetlust
  • Obstipatie
  • Misselijkheid

De behandeling van kaliumtekort

kaliumtekortOm kaliumtekort te behandelen moet je voorkomen dat het lichaam teveel kalium verliest en ervoor zorgen dat het kaliumniveau in het bloed wordt verhoogd.  Als je veel  moet braken of last van buikloop hebt, kun je het beste in overleg met je arts medicatie gaan gebruiken. De arts zal beoordelen of dit voldoende is of dat er gestart moet worden met kaliumtabletten waarmee je het kaliumgehalte weer op niveau krijgt. Zelf kun je de dagelijkse kaliuminname gemakkelijk verhogen door kaliumrijke voedingsmiddelen te nuttigen. Bekijk het overzicht van voedingsproducten met een hoog kaliumgehalte. Zo zit er in honderd gram linzen ongeveer 657 mg kalium. Denk er wel aan dat kalium verloren gaat wanneer aardappelen en groente in veel water gekookt worden. Het is vrijwel onmogelijk om te veel kalium te eten of drinken, want ons lichaam is over het algemeen in staat het overschot aan kalium uit te scheiden.

[bol_product_links block_id=”bol_5692aa8072bce_selected-products” products=”9200000009548898,9200000005153548,9200000032509349″ name=”kalium” sub_id=”” link_color=”749100″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten