Kater voorkomen? Lees snel deze succesvolle tips!

Home » volwassen » Kater voorkomen? Lees snel deze succesvolle tips!

Ga jij vanavond op stap met vrienden of heb je binnenkort een wilde avond voor de boeg? Weet je dat de drank rijkelijk zal vloeien, maar heb je geen zin in de kater de volgende dag? Kortom: wil jij een kater voorkomen? In dit artikel lees je hoe je dat doet! We hebben de beste tips om een kater te voorkomen voor je op een rij gezet.

Kater voorkomen

Of je een kater krijgt en na hoeveel drankjes is voor iedereen verschillend. Het hangt af van je leeftijd, geslacht, afkomst en omvang. De meeste mannen kunnen 5 tot 8 drankjes aan voordat ze een kater krijgen, voor de meeste vrouwen geldt dit bij drie tot vijf drankjes. Maar de effecten kunnen erg verschillen per persoon. Laat je daarom niet meeslepen in het drinktempo van anderen, maar hou je aan je eigen limiet. Het kan tenslotte zomaar zijn dat je vrienden veel meer alcohol kunnen hebben dan jij. Het is geen wedstrijd! Daarnaast maakt het voor je kater ook uit hoe snel je alcohol drinkt. Je lever heeft over het algemeen één uur nodig om één ons alcohol te verwerken.

Kater voorkomen? Geef toe aan je dorst!

Hoe meer water je drinkt voor, tijdens en na het drinken van alcohol hoe beter je lichaam in staat is om een kater te voorkomen. De symptomen die je krijgt bij een kater Рonder andere hoofdpijn en een misselijk gevoel Рworden namelijk veroorzaakt door uitdroging van je lichaam. Dus voel je dat je dorst hebt tijdens het stappen, geef daar dan vooral aan toe. Les je dorst echter niet met alcohol maar met water. Alcohol zorgt dat je vaker moet plassen en dus ook meer vocht verliest. Daarnaast verlies je tijdens een avondje uit ook nog eens extra vocht in de vorm van zweet. Je bevindt je namelijk veelal in warme ruimtes en beweegt vaak ook uitbundig. Je zult dit vochtverlies dus zoveel mogelijk moeten compenseren om te voorkomen dat je een kater krijgt.

Word je toch wakker met een kater? Drink dan voldoende water of sap. Een kippensoepje of sportdrank kan je ook helpen. De hoofdpijn die je een avond na het stappen ervaart is een teken van uitdroging. Je lichaam heeft dus nadorst! Dat je wakker wordt met een kater kan overigens ook te maken hebben met het feit dat je lichaam de hele nacht in touw is geweest om de alcohol in je lichaam af te breken. Hierdoor zijn er veel vitamines, mineralen en vocht verbruikt. Je zult die reserves moeten aanvullen. Kies daarom voor gezonde producten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Ook al heb je wellicht wat ongezonde trek.

Vermijd donkere dranken en voorkom een kater

Donkere dranken zoals whisky, rode wijn, tequila en brandy zorgen meestal voor een grotere impact en grotere kater dan witte wijn, bier of heldere dranken zoals wodka of gin. Dit kan komen doordat donkere dranken meer toevoegingen zoals kleurstoffen en smaakstoffen. Maar bedenk wel dat dit niet betekent dat heldere dranken beter voor je zijn!

Mixdrankje? Doen, maar niet met light!

Kater voorkomenAls je graag mixjes drinkt is het belangrijk om te weten dat het uitmaakt met welke dranken je je mix maakt. Er zijn mensen die denken dat suiker een kater erger maken, maar eigenlijk vertraagt suiker juist de opname van alcohol. Dus een drank die suiker bevat is effectiever tegen een kater dan bijvoorbeeld een light frisdrank zonder suiker.

Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier?

Als het gaat om het krijgen van een kater maakt voor je lichaam niet uit of je eerst bier drinkt gevolgd door wijn of andersom. Wat telt is hoeveel je drinkt en hoe snel je dat drinkt. In een glas wijn zit net zoveel alcohol als in een glaasje sterke drank. Dit heeft te maken met het feit dat de hoeveelheid drank wordt aangepast aan de sterkte van de drank. Echter zijn mensen geneigd een glas sterke drank sneller te nuttigen omdat het wegdrinkt als limonade. Als je je dus beperkt tot wijn zul je over de avond genomen minder drinken. Dit is verstandig om een kater te voorkomen.

Kater voorkomen met een broodje kaassoufflé

Het is niet bewezen dat iets eten na het drinken helpt tegen een kater. Maar eten voorafgaand en tijdens je stapavond kan er wel voor zorgen dat de opname van alcohol door het lichaam minder snel gaat. Genoeg eten in je maag hebben voorkomt dat de alcohol direct naar de dunne darm gaat waar het wordt opgenomen in je bloedbaan. Voeding met veel prote√Įne zoals kaas zijn het beste in het vertragen van de effecten van alcohol en dus om een kater te voorkomen. Drink dus nooit op een lege maag!

Aspirientje na je laatste slok en dan morgen weer fris op?

Nee! Een aspirientje nemen voor het slapen gaan is geen goed idee om een kater te voorkomen. Het vergiftigt je lever, welke al teveel gifstoffen binnen heeft gekregen door het drinken van je alcohol. Ook is het aspirientje tegen de ochtend uitgewerkt, wanneer je hem het hardst nodig hebt. Drink gewoon veel water voor, tijdens en na het drinken van alcohol!

Kater voorkomen vanaf dat je wakker wordt

Lees je dit artikel en heb je al een kater? Dat is balen! Een kater voorkomen was namelijk veel makkelijker geweest. Zoals je in bovenstaande tips hebt kunnen lezen is een kater voorkomen makkelijker dan achteraf behandelen. Nu toch last van een kater?

Drink geen koffie of thee, dit zorgt ervoor dat je nog meer uitdroogt. Mocht je echt niet zonder kop koffie in de ochtend kunnen nemen er dan één om hoofdpijn veroorzaakt door ontwenning te voorkomen. Beter is om de ochtend na een avondje uit te kiezen voor producten waarmee je je vochtbalans weer op peil kan brengen, denk hierbij aan water, sap en bouillon. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor gezonde producten. Je lichaam heeft hard gewerkt. Tijdens het stappen maar ook daarna om alle alcohol af te breken. Kies dus niet voor een makkelijke ongezonde hap, maar kies voor voeding waarmee je je lichaam op een gezonde manier verwent. Daarnaast moet je niet onderschatten dat een deel van je kater ook te maken heeft met vermoeidheid. Zelfs als je geen alcohol zou drinken, heb je na een avondje uit een zware dag. Je bent tenslotte niet op je reguliere tijdstip naar bed gegaan en hebt wellicht ook een kortere nacht gemaakt dan normaal.

[bol_product_links block_id=”bol_535a52d9aa6bb_selected-products” products=”1001004007577609,9000000011035396,1001004001649849″ name=”kater” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”650″ cols=”4″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten