Malaria mogelijk uit te roeien met muggenval

Home » volwassen » Malaria mogelijk uit te roeien met muggenval

Een internationaal medisch onderzoek heeft mogelijk voor een doorbraak in de strijd tegen malaria gezorgd. Entomoloog Willem Takken van de Universiteit van Wageningen ontwikkelde een geurenval voor muggen die malaria verspreidden. De onderzoekslocatie vormde het eiland Rusinga in het Afrikaanse Victoriameer.

De verwoestende gevolgen van malaria

Rusinga is een klein eiland met een populatie van slechts 25.000 mensen. Toch speelt het misschien een hoofdrol in het uitroeien van de ziekte malaria. Dit zou een enorme doorbraak betekenen, omdat malaria jaarlijks miljoenen slachtoffers eist. In Afrika sterven er zelfs meer mensen aan dan tuberculose en AIDS (een van de meest voorkomende SOA‘s). Gemiddeld eist de ziekte elk jaar 550.000 slachtoffers. Een aantal dat met de muggenval hopelijk naar beneden of zelfs helemaal tot nul kan worden bijgesteld.

Muggenval

In het kader van het onderzoek hingen alle inwoners van Rusinga een muggenval aan hun voordeur. Deze bevatte een ventilator die een menselijke geurstof in een zak blies. De geur trok een groot aantal muggen aan, die vervolgens in de zak werden geblazen. De gevangen muggen stierven snel. Deze relatief ‘simpele’ uitvinding kan grote gevolgen hebben. De gedode muggen kunnen mensen voortaan niet meer infecteren met malaria. Het baanbrekende onderzoek nam in totaal drie jaar in beslag. De resultaten zijn zeer hoopgevend. In totaal is het aantal malaria geïnfecteerden op Rusinga afgenomen met 30 procent.

Geen insecticidenbug-1278236_1280

De bijzondere muggenval is zeer effectief omdat het geen insecticiden gebruikt. Malariamuggen zijn doorgaans resistent tegen bestrijdingsmiddelen. Door de geur kunnen ze nu dus eindelijk in de val worden gelokt. Ook interessant is het feit dat de geurstof misschien ook helpt tegen muggen die het zikavirus en knokkelkoorts overbrengen. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Voor 10 euro een muggenval

De bijzondere muggenval wordt op dit moment nog niet wereldwijd gebruikt. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst wel gebeurt. De positieve gevolgen zullen snel merkbaar zijn. Hopelijk maakt het eindelijk een einde aan de vele sterfgevallen door deze ziekte. Vooral personen uit arme landen zijn vaak slachtoffer. Sterker nog, ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft een verhoogd risico om malaria op te lopen. Bovendien kost het bijna geen geld om de geurval in heel Afrika te verspreiden. Voor slechts 10 euro persoon heeft elk persoon in Afrika een geurval. Meer informatie op Directory NL

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten