Meeleven met wedstrijd net zo inspannend als sporten

Home » dossier » hartslag » Meeleven met wedstrijd net zo inspannend als sporten

Dat mensen fanatiek kunnen meeleven met hun favoriete sportclub, dat is algemeen bekend. Maar wat doet dat met een mens? Tot hoe hoog stijgt de hartslag? Een online gezondheidswinkel deed er onderzoek naar.

In de komende weken neemt supporters-enthousiasme weer groteske vormen aan. Het aanstaande WK voetbal zal veel mensen met inspanning laten meeleven met een sportwedstrijd. De trouwe groep supporters die basketball-club SPM Shoeters volgen weten nu al hoe dit voelt. Hun club is met Gasterra Flames uit Groningen verwikkeld in een spannende strijd om de Nederlandse basketball titel. Ze vormen dan ook een prima testgroep om te bekijken hoe passief sporten je hartslag beïnvloedt.

Gezondheidswebwinkel Shopvoorgezondheid.nl maakte dankbaar gebruik van de situatie. Op de tribunes van de SPM Shoeters werden hartslagmeters uitgereikt. Tijdens alle 4 de kwarten van de basketball-wedstrijd werd de hartslag van de supporters geanalyseerd. Ook ging aandacht uit naar de pieken die in de hartslag te meten waren. Hieronder vind je de conclusies op een rij.

basetball hartslagConclusies hartslagmeter-test:

1) Passief?

Het volgen van een sportwedstrijd is in principe passief. Bij een dergelijke zittende activiteit hoort een hartslag tussen de 60 en 80 slagen per minuut. De wedstrijdspanning zorgde al voor verhoogde hartslagactiviteit van de testpersonen. Hun hartslag schommelde voor het beginsignaal gemiddeld al rond de 100 slagen per minuut.

2) Enthousiasme bij succes eigen team

Tijdens de testwedstrijd startten de SPM Shoeters sterk. Dit leidde direct tot een verhoogde hartslag in het eerste deel van de wedstrijd met waarden rond de 110 slagen per minuut. Na de goede start kwam Gasterra Flames goed terug. Dit leek een gevoel van berusting op te roepen: de gemiddelde hartslag daalde tot waarden van voor de wedstrijd.

3) Piek bij wedstrijdbeslissing

In de wedstrijd waren verschillende momenten die de doorslag voor de einduitslag hadden kunnen geven. Er was echter 1 beslissend punt (een dunk van een locale speler) die de wedstrijd in het slot leek te gooien. Juist bij dit punt piekte de hartslag van verschillende supporters. Ongetwijfeld versterkt door een vreugde-reactie piekte een hartslagmeter op 160 slagen per uur. Een waarde die normaal gekoppeld is aan intensief sporten.

Zo wonnen de SPM Shoeters de wedstrijd en bleef er interessante informatie over om te anayseren. Alle uitkomsten zijn mooi grafisch uitgewerkt: je kunt ze bekijken in de hartslag-infographic.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten