Mensen met overgewicht zijn in de meerderheid

Home » volwassen » Mensen met overgewicht zijn in de meerderheid

overgewichtDat er steeds meer mensen met overgewicht zijn is een algemeen bekend feit. Het is inmiddels echter zo erg, dat er zelfs meer mensen met overgewicht zijn, dan mensen met ondergewicht. Het is niet het geval dat er overal ter wereld genoeg voedsel beschikbaar is. In tegendeel, er is nog steeds veel honger op deze planeet. Wat de balans heeft doen omslaan is, dat de mensen die al genoeg te eten hadden, nog meer zijn gaan eten.

De cijfers

The Lancet heeft onlangs een telling gepubliceerd waaruit blijkt dat sinds 1975 het aantal mensen dat te weinig weegt met een derde is afgenomen. In deze tijd is het aantal mensen met overgewicht juist gestegen met meer dan een derde van het toenmalige percentage. Vandaag de dag zien de cijfers voor de wereldbevolking er als volgt uit. Meer dan een op de tien mannen heeft overgewicht en meer dan een op de zeven vrouwen is te dik. Bij elkaar opgeteld zijn dat ongeveer 640 miljoen mensen.

Wat opvallend is, is dat het aantal te dikke mannen sinds 1975 is verdrievoudigd, terwijl het aantal te dikke vrouwen is verdubbeld in deze periode. De te dikke mannen zijn met 266 miljoen en de te dikke vrouwen zijn met 375 miljoen mensen.

overgewicht

Per persoon

Per persoon betekent dit voorgaande, dat gemiddeld genomen in de besproken periode ieder individu op aarde per tien jaar anderhalve kilo is aangekomen. We zijn allemaal lekker aan het snacken zo lijkt het. In de Verenigde Staten en China zijn de meeste te dikke mensen. Het zijn dan ook deze landen die vooral het gemiddelde omhoog schroeven.

De conclusie volgens de onderzoeksleider

Onderzoeksleider Ezzati stelt dat dit onderzoek laat zien, dat de balans inmiddels is omgeslagen. Het aantal mensen dat is overvoed is groter, dan het aantal mensen dat is ondervoed. Hij spreekt van een epidemie in deze context en wel een epidemie van vetzucht. De gevolgen van overgewicht kosten samenlevingen jaarlijks klauwen vol met geld. Ezzati van het Imperial College pleit dan ook voor globale suikertaksen en vettaksen om dit enorme probleem op te lossen.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten