Netelroos is een lichtroze huiduitslag in de vorm van vlekken. De vlekken zijn gezwollen en ze jeuken. Men noemt ze galbulten. Het Latijnse woord voor netelroos is Urticaria. Het ziet eruit alsof je brandnetels hebt aangeraakt.
Hoe krijg je netelroos?
Meestal is een allergische reactie de oorzaak van netelroos. De exacte oorzaak is bijna nooit duidelijk. Het is in de meeste gevallen een reactie op het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica. Maar ook kan het een allergische reactie zijn op bepaalde smaakversterkers, kleurstoffen of chemische stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Niet altijd zijn ‘stoffen’ de oorzaak, ook psychische spanning of drukte kunnen een rol spelen of een steek van een insect. In alle gevallen komt in je huid een stof vrij welke de uitslag, de netelroos, veroorzaakt. De stof die vrij komt wordt histamine genoemd.
Wat kun je doen tegen netelroos?
Heb je jeuk? Ga dan vooral niet krabben. Wat je wel kunt doen is een lauwe douche nemen, dit vermindert de jeuk of neemt het zelfs helemaal weg. Een andere mogelijkheid is dat je de huid dept met water met daarin een scheut azijn, het voelt dan minder jeukerig aan. Ook mentholpoeder helpt de jeuk verminderen, dit is namelijk een verkoelend poeder. Eventueel kun je anti-histaminica tabletten gebruiken tegen heftige jeuk. Deze zijn zonder recept bij iedere apotheek verkrijgbaar. Als je klachten na 3 weken nog niet verdwenen zijn of als je plekjes na bijvoorbeeld krabben zijn gaan ontsteken is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Maar bij heftige jeuk, gezwollen lippen en oogleden, last van benauwdheid of uitbreiding van de uitslag is het verstandig om meteen te huisarts te bellen!
Zelfonderzoek
Het is uiteraard altijd verstandig om bij jezelf na te gaan waardoor netelroos ontstaan kan zijn. Bijvoorbeeld je gebruikt sinds kort andere medicijnen, of je maakt je druk om een examen. In het geval van andere medicijnen kun je het beste contact opnemen met de huisarts en de apotheek om dit te bespreken. Zeg tegen de huisarts dat je overgevoelig bent voor dit specifieke medicijn. Het voorkomt dat je dit medicijn opnieuw voorgeschreven krijgt.
Ten slotte
Netelroos gaat vanzelf over. Je houdt er geen schade aan je huid aan over. Netelroos verdwijnt binnen enkele uren, maar kan in sommige gevallen enkele dagen aanhouden.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?