Nick (22) viel 27 kilo af in 23 weken

Home » jouw verhaal » Nick (22) viel 27 kilo af in 23 weken

Afvallen“Op een gegeven moment ging er een knop op in m’n hoofd. Toen besloot ik om echt te gaan afvallen”, vertelt Nick Wondergem uit Bleiswijk. Nick is 22 jaar en woog deze zomer nog 118 kilo. Begin augustus besloot hij de strijd aan te gaan met zijn overgewicht. In 23 weken viel hij 27 kilo af. “Ik had het al een aantal keer eerder geprobeerd, maar steeds mislukte het. Dit keer had ik veel meer motivatie en zette ik het gevecht met de kilo’s door”.

Grapjes

Nick speelt al jaren in een band met vrienden. In de zomer hadden ze een optreden en alle ouders van de bandleden kwamen een kijkje nemen. “Na afloop van het optreden vertelde een van de jongens van de band tegen me dat zijn ouders me hadden gezien en hadden gezegd dat ik echt veel te dik was. Toen dacht ik: Ik ben klaar met al deze opmerkingen en grapjes. Nu ga ik echt afvallen.”

Eetdagboek

Vanaf toen hield Nick een eetdagboek bij. Elke dag schreef hij precies op wat hij at en dronk. Zo had hij een goed overzicht van wat er allemaal naar binnen ging en werd hij geconfronteerd met slechte eetgewoonten. “Ik kwam er al snel achter dat de slechtste producten eigenlijk vaak de drankjes waren die ik dronk. Ik dronk veel te veel frisdrank.”

Resultaat

In het boekje schreef Nick na elke week het behaalde resultaat. In de eerste weken ging het razendsnel. Hij viel in drie weken 9 kilo af. “Dit motiveerde mij enorm. Ik vond het heel fijn om met eigen ogen te zien waar ik het voor deed. Dit maakte het veel minder moeilijk om door te zetten”, zegt Nick. Maar de weken daarna viel hij 1,5 tot 1 kilo per week af. “Al snel gaat het niet zo makkelijk meer, omdat je de eerste weken vooral vocht verliest. Als het dan op eens een stuk langzamer gaat, valt het wel tegen”, vertelt Nick.

Bang om te falen

Over zijn afvalplan vertelde hij in het begin niemand iets. “Ik was bang dat ik zou gaan falen. Dat het me toch niet ging lukken, want ik had het al vaker geprobeerd met het resultaat dat het niet lukte. Als ik niemand iets zei konden ze ook niet weten dat het niet gelukt was”, zegt Nick. Zijn moeder was de eerste die iets merkte van zijn afvalproces. “Ze vond dat ik een dunne kop had gekregen. Toen ik merkte dat het goed ging vertelde ik het langzaam aan meer mensen. Mijn vrienden hielden er daarom ook rekening mee tijdens uitgaan.”

Alcohol

De momenten in de kroeg of op een feestje vindt Nick het moeilijkst. “Toen ik begon met afvallen heb ik besloten geen alcohol meer te drinken. Ook niet af en toe een glaasje, gewoon helemaal niks meer. ” Alle andere dranken die hij normaal dronk, zoals frisdrank, verving hij door water. Daardoor dronk hij elke dag alleen maar liters water en geen andere soorten drank. Nick: “Het is soms lastig om op een feestje te zijn maar geen drankje te kunnen drinken en dingen te moeten afwijzen.”

 Internet

Tijdens het afvallen had Nick geen contact met voedingsdeskundigen of andere specialisten. “Ik vond het niet nodig om hier tips over te vragen. Ik beperkte mijn voedings- en drinkpatroon en zocht informatie op internet. Dat vond ik voldoende.”

Overbelast

Op de sportschool, waar Nick altijd al veel te vinden was, vroeg hij wel om advies. “Ik liet mijn trainer mijn voedingsschema zien. Hij vond dat ik veel te weinig at en meer moest gaan eten’. Door zijn stage kreeg Nick het te druk en zat sporten op de sportschool er niet meer in. “Ik besloot te gaan hardlopen. Dit vond ik echt heel erg leuk. Zo leuk dat ik het eigenlijk elke dag wilde gaan doen”, zegt Nick. Tot hij opeens last kreeg van zijn knieën, omdat die het overgewicht tijdens het hardlopen niet aankonden. “In zo’n situatie is het wel goed als een deskundige je vertelt dat je niet goed bezig bent. Je hebt zelfs soms geen idee wat je lichaam wel of niet aankan.”

Toekomst

Bang om weer aan te komen is Nick niet. “Als je het weet vast te houden, dan is er weinig aan de hand. Het is bij mij heel snel gegaan, maar het is wel goed verlopen.” Hij denkt het in de toekomst vol te kunnen houden. Wel gaat hij een dag in het weekend minder streng zijn voor zichzelf. “Ik ben niet gaan lijnen of diëten, maar ik heb mijn lifestyle veranderd. Als ik blijf kiezen voor dingen die ik lekker vind en fijn om te eten, maar die ook gezond zijn, ga ik het zeker volhouden in de toekomst.”

Tekst: Marije Brinkhorst

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten