Niet kunnen slapen

Home » uitgelicht » Niet kunnen slapen

Niet kunnen slapenNiet kunnen slapen: je ligt te draaien, te woelen, te piekeren. Iedereen die hier regelmatig last van heeft herkent dit vervelende gevoel. Als je af en toe niet kunt slapen dan kun je je de volgende dag meestal nog wel oppeppen, maar vervelend is het wel. Wij geven enkele tips om beter in slaap te vallen.

Ga op een vaste tijd naar bed

Zorg voor regelmaat in je slaappatroon door zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op hetzelfde tijdstip op te staan. Op deze manier val je makkelijker in slaap. Blijf in het weekend dus ook niet te lang in bed liggen, omdat dat het nu eenmaal kan.

De slaapkamer

Luchtwassers

Schone lucht

Zorg voor de goede slaapuitrusting in je slaapkamer. Een goed bed en een goed kussen zijn belangrijk om je de beste nachtrust te geven. Zorg ook dat je je slaapkamer voldoende ventileert voor een gezond luchtklimaat en dat je slaapkamer zo rustig mogelijk is. Houd je tv dus maar buiten de slaapkamer.

Ontspan voor het slapen gaan

Het is vanaf 2 uren voor het slapen gaan beter om geestelijke en lichamelijke inspanning te voorkomen. Ga dus niet voor het slapen gaan intensief sporten, studeren of werken. Belangrijk is dat je je lichaam en geest zoveel mogelijk ontspant door bijvoorbeeld een boek te lezen, een warme douche te nemen, een eindje te wandelen of de bekende beker warme melk te drinken.

Eten en drinken

Zorg dat je geen voedingsmiddelen neemt die een stimulerende werking op je lichaam hebben. Laat cafeïne, theïne en nicotine daarom zoveel mogelijk staan. Ook met een volle- of juist te lege maag naar bed gaan kan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Dit geldt ook voor teveel suiker en zoet. En als je graag een alcoholisch drankje voor het slapen gaan neemt, weet dan wel dat je er lichter en onrustiger door slaapt.

Bereid de ochtend voor

Bedenk voordat je gaat slapen al welke kleren je aandoet en zorg dat je tas alvast is ingepakt. En ben je een piekeraar? Een lijstje met actiepunten voor de volgende dag kan je helpen om meer ontspannen in slaap te vallen. Leg voor de zekerheid pen en papier naast je bed, zodat je als je in bed nog iets bedenkt je dit direct kwijt kunt.

Onderneem actie

Als je al een lange tijd slecht slaapt (een maand of langer) en hierdoor minder goed functioneert, zorg dan dat je hulp zoekt. Neem dan contact op met je huisarts.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten