Naar schatting lukt het maar liefst één op de zes stellen niet om zwanger te worden. Daar staan veel mensen niet bij stil totdat ze zelf te maken krijgen met problemen bij het krijgen van een kindje. Wat als zwanger worden niet of moeilijk lukt? Dan kun je de natuur een handje helpen, lees hieronder meer over de diverse vruchtbaarheidsbehandelingen die er zijn.
[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/zelftesten/vruchtbaarheidstesten” target=”_blank” icon=”fa-home” dropshadow=”no” extraclass=””]Vruchtbaarheidstest voor thuis[/sf_button]
Als zwanger worden niet lukt
Naar schatting raakt ongeveer de helft van de vrouwen binnen drie maanden zwanger. Na een half jaar is drie op de vier vrouwen zwanger en negentig procent van hen is binnen een jaar in verwachting. Wanneer het na een jaar nog niet gelukt is om zwanger te raken betekent dit niet dat er meteen sprake is van onvruchtbaarheid. Als er na twaalf maanden onbeschermde seks geen sprake is van een zwangerschap, dan spreken we van verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit). Pas na een medisch onderzoek kan worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van onvruchtbaarheid. Mocht er inderdaad sprake zijn van onvruchtbaarheid bij één van beide partners dan betekent dit niet per definitie dat je niet zwanger kan worden. De natuur moet alleen een handje geholpen worden.
Bij zestig procent van de stellen die problemen hebben met zwanger worden, ligt de oorzaak hiervan bij één van de twee partners. Mannen en vrouwen kampen beiden even vaak met vruchtbaarheidsproblemen. In dertig procent van de gevallen ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij beide partners. In de overige tien procent van de gevallen wordt niet achterhaald waarom een zwangerschap niet mogelijk is. De oorzaken van verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid zijn divers. Zo kunnen de leeftijd van de vrouw, de leefstijl van beide partners en medische aandoeningen invloed hebben op vruchtbaarheid en dus de kans op een kindje. De dokter kan met een vruchtbaarheidsonderzoek uitzoeken wat een zwangerschap in de weg staat.
[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/zelftesten/ovulatietesten” target=”_blank” icon=”fa-home” dropshadow=”no” extraclass=””]Ovulatietest voor thuis[/sf_button]
Behandelingen bij onvruchtbaarheid
Er zijn diverse behandelingen die uitgevoerd kunnen worden om bij onvruchtbaarheid toch een zwangerschap te realiseren. Nadat uit vruchtbaarheidsonderzoek is gebleken dat één van beide partners onvruchtbaar is, kan een arts zo’n behandeling uit voeren. De meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen zijn IUI, IVF en ICSI.
Intra-Uteriene Inseminatie (IUI)
Wanneer bij een vrouw niet vanzelf een eisprong plaatsvindt kan de follikelrijping (= rijping van het eiblaasje) gestimuleerd worden door het slikken van pillen of het zetten van injecties. Door middel van een follikel meting wordt de groei van de follikel(s) in de gaten gehouden. Wanneer een follikel groot genoeg is kan een hormooninjectie gezet worden. Daardoor vindt de eisprong plaats. Binnen 36 uur na de eisprong vindt de Intra-Uteriene Inseminatie plaats. Dan worden de zaadcellen van de man via een slangetje in de baarmoeder van de vrouw gebracht. Op deze manier hoeven de zaadcellen de weg van de vagina naar de baarmoeder niet zelf af te leggen.
Voorafgaand aan de inseminatie wordt in het laboratorium het zaad van de man ‘gewassen’. Dan worden de zaadcellen van goede kwaliteit gescheiden van die van slechte kwaliteit. Zodat alleen de goede zaadcellen worden ingebracht.
In-vitrofertilisatie (IVF)
Ook bij een IVF-behandeling wordt allereerst de follikelrijping gestimuleerd door hormooninjecties. De dosering van de injecties ligt hoger dan bij een IUI-behandeling waardoor meerdere follikels tegelijk zullen rijpen. Wanneer er meerdere follikels gerijpt zijn, vindt er een punctie plaats. Via de vaginawand wordt een lange naald naar de eierstokken geleid om de follikels aan te prikken en leeg te laten lopen. De eicellen die in de follikels worden gevonden worden samen met het zaad van de man in een petrischaal gelegd. Wanneer er een bevruchting plaatsvindt ontstaat er een embryo. Die kan worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw of worden ingevroren voor later gebruik.
Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)
Een ICSI-behandeling lijkt op een IVF-behandeling. Het enige verschil is de fertilisatie (bevruchting). Bij een ICSI-behandeling worden in het laboratorium de beste zaadcellen uitgekozen en vervolgens geïnjecteerd in de eicel. De zaadcel hoeft de eicel niet te vinden waardoor de kans op bevruchting groter is.Wanneer een bevruchting plaatsvindt ontstaat – net zoals bij IVF – een embryo. Ook deze kan worden teruggeplaatst in de baarmoeder of worden ingevroren.
Andere vruchtbaarheidsbehandelingen
Niet voor iedereen biedt IUI-, IVF- of ICSI-behandeling een uitkomst. Er zijn daarom meer behandeling mogelijk om een zwangerschap te realiseren. Zo kan bij de man een Testiculaire Sperma Extractie (TESE) uitgevoerd worden waarbij er in de testikels wordt gezocht naar geschikt zaad. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor eiceldonatie als je als vrouw geen eicellen produceert of eicellen van slechte kwaliteit.
[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/zelftesten/vruchtbaarheidstesten” target=”_blank” icon=”fa-home” dropshadow=”no” extraclass=””]Vruchtbaarheidstest voor thuis[/sf_button]
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?