Omega 3 is gezond

Home » uitgelicht » Omega 3 is gezond

ZalmOmega 3 wordt steeds vaker in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten, zoals bescherming tegen hart- en vaatziekten. Maar wat is Omega 3 eigenlijk?  In welke producten vind je Omega 3? En wat doet het voor je gezondheid? Wij geven je  antwoord.

Wat is Omega 3?

Omega 3-vetzuren is een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), die ook wel bekend staan als visvetzuren. Daarnaast is alfa-linoleenzuur (ALA) een belangrijk Omega 3-vetzuur. Alledrie worden ze niet door het lichaam zelf aangemaakt. Om ze binnen te krijgen moet je dus voeding eten die deze vetzuren bevatten.

Het effect van Omega 3

Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van Omega 3 op de gezondheid. Er zijn sterke aanwijzingen dat inname van de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) een extra bescherming leveren tegen hart- en vaatziekten. Met name bij mensen die eerder een hartinfarct hebben gehad, blijkt dat EPA en DHA een gunstig effect op het hartritme hebben. Daarnaast hebben viseters in vergelijking met mensen die geen vis eten minder kans op een herseninfarct.

Mogelijk heeft Omega 3 nog een ander positief effect. Het zou het geheugen versterken en daarmee mogelijk beschermend werken tegen dementie. Tevens blijken Omega 3-vetzuren een ontstekingsremmende werking te hebben. Bij aandoeningen als reumatische artritis kan het innemen van supplementen rijk aan Omega 3 -vetzuren een gunstig effect hebben op de mate van ontstekingen. Daarnaast zijn er enkele studies die aantonen dat Omega 3 de kans op een depressie aanzienlijk vermindert. Voor al deze claims geldt dat ze regelmatig opnieuw wetenschappelijk onderzocht worden, maar zolang er geen negatieve effecten van Omega 3 bekend zijn, kan het in ieder geval geen kwaad om zo nu en dan een extra stukje vis te eten.

Waar zit Omega 3 in?

De Omega 3-vetzuren EPA en DHA komen voornamelijk voor in de vette vissoorten zoals makreel, zalm, forel, sardines, haring en paling. Ook in de minder vette vissoorten komen deze vetzuren voor, maar dan in mindere mate. Een andere manier om aan de dagelijkse hoeveelheid visvetzuren te komen, is door oliën die rijk zijn aan ALA te nuttigen, zoals lijnzaad- en sojaolie. Het lichaam zal ALA deels omzetten in EPA en DHA. ALA zit ook in walnoten.

Hoeveel Omega 3 per dag?

De Gezondheidsraad adviseert om 450mg vetzuren per dag te eten. Dat komt neer op twee keer per week vis eten, waarvan ten minste één keer vette vis. Wanneer je geen vis eet, is het verstandig om visolie capsules die EPA en DHA bevatten tot je te nemen. Verder zijn er in de supermarkt verschillende producten te verkrijgen waar extra Omega 3 aan is toegevoegd, zoals boter. Hoe vaak in de week staat er bij jou vis op tafel?

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten