Pijnlijke gewrichten

Home » volwassen » Pijnlijke gewrichten

Pijnlijke gewrichten kunnen je dagelijks leven behoorlijk in de war gooien. Werkzaamheden waar je normaal gesproken niet bij nadenkt, zoals boodschappen doen, het huishouden of fietsen naar je werk doen ineens pijn en vormen ineens een belemmering. Waar komen pijnlijke gewrichten vandaan? Wij zetten het voor je op een rij.

Pijnlijke gewrichtenGewrichtspijn, slijtage of ziekte?

Gewrichten zijn de scharnier- en verbindingspunten van onze botten. Op deze verbindingen bevinden zich, beschermd door de gewrichtskapsels, de aanhechtingen van onze pezen en spieren. Van overbelasting tijdens het werk of sporten kan je pijnlijke gewrichten krijgen en zodra je ouder bent als 45 bestaat de kans dat je gewrichten door ouderdomsslijtage stijf aan gaan voelen.

Gewrichtspijn veroorzaakt door een aandoening

Het kenmerk van artrose is dat het kraakbeen in de gewrichten dunner wordt en op den duur zijn beschermende functie voor de botten verliest. Het gevolg is dat je botten bij elke beweging pijnlijk over elkaar schuren.
Artritis is een pijnlijke aandoening die veroorzaakt wordt door een slechte smering van je gewrichten en zo ontstekingen doet ontstaan. Buiten, door de arts goedgekeurde pijn verlichtende maatregelen, zijn deze beide aandoeningen niet zelf te behandelen.

Mildere en zacht zeurende gewrichtspijn

Infraroodlamp warmtelamp

Warmtelamp

Onder milde gewrichtspijnen verstaan we pijnen ontstaan door overbelasting en die met een thuisbehandeling en rust goed zelf te verhelpen zijn. Hierbij kan je denken aan verwarmende gels, crèmes of infrarood warmtelampen. Analyseer bij thuisbehandeling wel goed wat je klachten zijn. Als je lichte ontstekingen van je kapsels of gewrichten vermoedt, zijn warmtebehandelingen uit den boze. Enkele malen per dag kort koelen, lichte beweging en rust zijn in dergelijke gevallen raadzamer.

Pijnlijke gewrichten door slijtage

Gewrichtspijn ten gevolge van de ouderdom zijn niet te verhelpen maar wel te verlichten. Bij het ouder worden vermindert de botmassa doordat je botten sneller slijten dan dat ze aangroeien. Ze nemen minder calcium op uit ons voedsel en zwakken op die manier langzaam af. Door dit slijtageproces en dit geldt ook voor je spieren, ontstaat in eerste instantie stijf- en stramheid welke later overgaat in een zeurende pijn. Bij artrose, ouderdomsstijfheid en overbelastingvan de gewrichten zal de weldadige warmte van een warm bad, een douche of een warmtelamp in veel gevallen de pijn doen verminderen. Je gewrichten zullen voor een paar uur weer soepel aanvoelen, je pijnvrij bent en de gelegenheid hebt even vrijelijk te bewegen of oefeningen te doen.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten