Slanke buik; zo houd je hem!

Home » volwassen » Slanke buik; zo houd je hem!

Zeven op de tien mensen willen graag een plattere buik. Dat geeft ons niet alleen een flinke dosis zelfvertrouwen, maar is ook nog eens gezond. Maar wanneer is je buik eigenlijk ongezond dik? En hoe krijg en hou je een slanke buik? 

Gezondheid zit in je buik

slanke buikEen mooie slanke buik verhoogt niet alleen je zelfvertrouwen, maar is ook nog een stuk gezonder. Een dikke buik is namelijk een indicatie dat gezondheidsklachten in aantocht zijn. Toch hebben steeds meer Nederlanders een te grote buikomtrek, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Maar liefst 27 procent van de mannen tussen de dertig en zeventig jaar heeft te veel vet op zijn buik (te weten: een buikomtrek van meer dan 102 centimeter). Onder vrouwen ligt dit aantal zelfs nog hoger. Van hen heeft 39 procent een te grote buikomtrek (88 centimeter of meer). Opvallend is dan ook dat ook uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het juist mannen zijn die vaker met overgewicht kampen. Op basis van hun BMI. Zestig procent van hen is te zwaar, terwijl dat bij vrouwen ligt op 44%. De cijfers met betrekking tot ernstig overgewicht (een BMI van dertig of hoger) nagenoeg gelijk. Dertien procent van de mannen kampt hiermee en veertien procent van de vrouwen. Overgewicht en ernstig overgewicht nemen toe met de leeftijd.

Als je wilt weten of je overgewicht hebt dan kun je dit op drie manieren controleren. Twee van deze manieren zijn naar voren gekomen in het onderzoek van het RIVM; het controleren van je buikomvang en het berekenen van je BMI. Een derde methode is het opmeten van je huidplooidikte. Dit geeft een goede indicatie voor de hoeveelheid vet die opgeslagen is.

Wanneer is je buik ongezond dik?

Als je je buikomvang wilt meten dan doe je dit tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Bij vrouwen is een buikomvang van minder dan tachtig centimeter normaal en bij mannen een buikomtrek van minder dan 94 centimeter. Als je als vrouw een buikomvang hebt van meer dan 88 centimeter dan spreken we van abdominale obesitas. Bij mannen spreken we hier pas van bij een buikomvang van meer dan 102 centimeter.

Zo hou je je slanke buik!

Doordat veel mensen een paar kilo aankomen naarmate de jaren verstrijken, denken we weleens dat zwaarder worden bij ouder worden hoort. Niets is echter minder waar. Na je veertigste wordt je stofwisseling langzamer. Daardoor verbrand je minder vet. Als je hierbij ook minder beweegt en je eetpatroon niet aanpast, vliegen de kilo’s eraan. Door regelmatig te sporten en ons voedingspatroon aan te passen aan onze vetverbranding, houd je een slanke buik. Het is dus belangrijk om minimaal een uur per dag te bewegen. Dat kan een wandeling, fietstochtje of andere activiteit zijn. Het is een illusie om te denken dat buikvet verdwijnt door zware buikspieroefeningen te doen. Bij een hogere hartslag zal het lichaam zijn suikers aan gaan spreken en verbranden we geen vet. Een manier om te minderen in je voedselinname is zes kleine maaltijden per dag te nuttigen in plaats van drie complete maaltijden.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten