PMS of premenstrueel syndroom is een verzameling van klachten die voorkomen bij vrouwen vlak voor de menstruatie. Een klein percentage van de vrouwen heeft hier last van en sommige zelf zo erg dat ze niet in staat zijn te functioneren zoals het hoort. Veel vrouwen hebben een lichte vorm van PMS vlak voor hun ongesteldheid, waar ze iets of wat hinder ervaren maar niet van die aard dat het ondraaglijk wordt.
Wat zijn de klachten van PMS?
PMS ontstaat vaak na het 30e levensjaar en kan duren tot de overgang. De klachten van PMS kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Er zijn zo’n 100 klachten waar je fysiek last van kunt krijgen bij PMS. De meestvoorkomende klachten zijn onder andere: hoofdpijn, misselijkheid, opgezwollen borsten, eetbuien, onbedwingbare trek in zoet, duizeligheid, stemmingswisselingen en hartkloppingen.
Ook kunnen de klachten die gepaard gaan met PMS psychisch van aard zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende klachten zijn; wisselende stemmingen, prikkelbaarheid, gespannenheid, nervositeit, angst, huilbuien, somberheid en depressie, agressie, vermoeidheid, slaapstoornissen, gebrek aan concentratie, geen zin in sociale activiteiten en seks. Vaak voelen vrouwen die lijden aan PMS zich ook schuldig naar hun omgeving toe dat ze last hebben van deze klachten.
PMS behandelen
PMS behandelen kan op verschillende manieren. Je kunt PMS op een natuurlijke manier behandelen, je kunt het proberen met medicijnen of met lichttherapie.
PMS behandelen op een natuurlijke manier:
-Sommige vrouwen vinden baat bij een koolhydraat arme voeding (minder suikers en zetmeel). Probeer je suikerspiegel daarmee zo goed mogelijk in balans te houden.
-Minder koffie (cafeïnehoudende dranken) en alcohol drinken op de dagen voorafgaande aan de periode kan een positief effect hebben op PMS klachten.
– Vitaminen bijnemen kan nooit geen kwaad tijdens die dagen. Vooral vitamine B blijkt een heilzame werking te hebben tijdens deze dagen. Veel vrouwen hebben dan namelijk een tekort aan vitamine B. Ook vitamine E heeft een positieve invloed.
– Vermijd stress in deze periode en beweeg extra veel
– Het verhelpt de oorzaak van de klachten niet, maar een warm bad nemen of zwemmen verlicht de buikpijn
– Het gebruik van lichttherapie kan een positieve invloed hebben op het PMS klachten behandelen.
Het gebruik van medicijnen
Als het je niet lukt om de bron van je PMS klachten op een natuurlijke manier aan te pakken kun je denken aan medicijnen. Je hormoonspiegel kan invloed hebben op je klachten. Bij zowel de lichamelijke als de geestelijke verschijnselen van PMS kan daarom het door blijven slikken van de pil helpen. Ook kunnen onderhuidse hormoonimplantaten en het dagelijks innemen van hormoonpreparaten zoals Bromocriptine of Danazol in bepaalde gevallen uitkomst bieden. Deze middelen kunnen alleen niet te lang achter elkaar gebruikt worden door de bijwerkingen. Antidepressivia bij zwaardere depressies lijken op korte termijn doeltreffend maar met deze medicijnen zijn de nadelen vaak groter dan de voordelen. Neem in ieder geval altijd contact op met je huisarts voor je begint aan een behandeling met medicijnen.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?