Rode hond; een besmettelijke huidziekte

Home » uitgelicht » Rode hond; een besmettelijke huidziekte

Rode hondOndanks de vrolijke naam, is rode hond is een besmettelijke ziekte die vaak bij kinderen voorkomt. De ziekte kan je herkennen aan de vlekjes op de huid en wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het rubellavirus. De besmetting vindt plaats door praten en hoesten, maar ook omdat het aan de handen blijft zitten. Als kinderen spelen met elkaars speelgoed of bij het doorgeven van spullen kan de bestemming plaatsvinden.

Verloop

De eerste verschijnselen lijken op verkoudheid. De klieren in de hals en bij de oren kunnen opgezet raken. Ook kan je een verhoging bij het kind constateren. Een dag later zijn de eerste roze/rode vlekjes te vinden achter de oren en in het gezicht. Heel snel binnen een paar uur verspreiden de vlekjes zich over het lichaam. Deze verschijnselen starten twee á drie weken na de aanvankelijke besmetting. Tien dagen voor tot en met zeven dagen nadat de eerste vlekjes te zien zijn, is rode hond besmettelijk. Na een paar dagen is de ergste uitslag weer verdwenen.

Meestal de kinderen

Rode hond komt voornamelijk bij kinderen voor. In Nederland is rode hond opgenomen in het inentingsprogramma, waardoor veel kinderen zijn ingeënt tegen rode hond. Sommige kinderen kunnen rode hond hebben, maar krijgen geen verschijnselen. Ook al zijn het vaak kinderen, die de ziekte krijgen, kunnen ook jongeren en volwassenen rode hond krijgen.

Behandeling rode hond

Er is geen standaard behandeling of medicijnen tegen rode hond. Belangrijk is dat je het kind veel te drinken geeft en de standaard behandeling tegen een verkoudheid geeft, zoals paracetamol. Zolang het kind zich goed voelt, kan het blijven doen wat het wilt en gewoon naar school. Wel is het aan te raden om de school of kinderdagverblijf in te lichten over de besmetting. Als je kind steeds zieker wordt, is contact met de huisarts noodzakelijk.

Uitzonderingen

In een zeer enkel geval kan rode hond complicaties opleveren zoals gewrichtsontstekingen. Hersenontsteking als gevolg van rode hond is zeer zeldzaam maar niet onmogelijk. Indien een zwangere vrouw rode hond krijgt, kan het virus schadelijk zijn voor de baby.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten