Schoon en gezond water komt uit de fles. Toch?

Home » volwassen » Schoon en gezond water komt uit de fles. Toch?

Het is de laatste tijd een wijdverbreid geloof geworden, dat kraanwater minder gezond is dan flessenwater. Er zouden medicijnresten in zitten of afvalproducten van landbouw en industrie. Andere gevaren zijn dat het water hormonen of lood zou bevatten. We laten onszelf een hoop aanpraten op het gebied van gezondheid, zo blijkt ook nu weer. Het leidingwater in België is namelijk getest en blijkt volledig veilig en gezond te zijn als drinkwater. Sterker nog, het leidingwater bleek in sommige gevallen zelfs gezonder dan flessenwater. Test-Aankoop deed een onderzoek op 44 verschillende plaatsen in België. De monsters werden uitgebreid onderzocht en geanalyseerd op de aanwezigheid van nitraten, pesticiden, hormonen en lood.

Populair geloof ontkracht

De uitslag van het onderzoek liet zien dat er nitraten in het leidingwater zaten, maar deze bleven ver onder de risicodrempel voor volksgezondheid. Er was slechts in een geval iets teveel nitriet aangetroffen. Wat betreft de pesticiden was er ook geen enkel gevaar. Alle monsters bleven onder het risicopeil. Er werd in een geval wel herbicide en insecticide aangetroffen, maar niet in gevaarlijke concentraties. Ook werd er in een geval teveel lood aangetroffen, maar dat was afkomstig van een leiding in de desbetreffende woning. Ook werden er wel hormonen aangetroffen in twee instanties, maar ook hierbij in nauwelijks meetbare hoeveelheden. Ook wat betreft hormonen was er geen enkele reden om bezorgd te zijn.

flessenwater

De crux

Het doet erg paradoxaal aan, dat er wordt gedacht dat flessenwater gezonder is, terwijl flessenwater nu juist schadelijker is voor het milieu. Het produceren van de flessen en het recyclen ervan kost erg veel energie. Daarnaast is ook het noodzakelijke grondstoffen gebruik schadelijk voor het milieu. Dit beide bij elkaar zorgt voor een grotere belasting van het milieu en maakt daarmee een gezonde leefomgeving moeilijker te bereiken, dan het gebruik van leidingwater. Verder is flessenwater gemiddeld 200 keer duurder dan leidingwater in België. Een aantal van de varianten van het flessenwater bevatten bijvoorbeeld teveel mineralen en zijn daardoor ongezonder dan het leidingwater.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten