Slaapapneu

Home » uitgelicht » Slaapapneu

SlaapapneuApneu betekent letterlijk: geen lucht. Geen lucht dus tijdens het slapen. Wanneer je langer dan tien seconden niet ademt, is er sprake van een apneu. En wanneer deze toestand zich in de nacht meer dan vijftien keer keer voordoet, kun je spreken van een serieuze ziekte. Bij een slaapapneu krijgt het lichaam te weinig zuurstof binnen doordat de ademhaling tijdelijk is gestopt of geblokkeerd door de tong. Het lichaam reageert dan automatisch met een ‘wake up’ reflex om zo de ademhaling weer te stimuleren. Soms gaat zo’n reflex gepaard met een hard snurkgeluid. Wanneer je last hebt van slaapapneu, kom je ’s nachts niet goed in diepe slaap en rust je niet voldoende uit.

Wie hebben er vooral last van?

Slaapapneu komt het meest voor bij mannen boven de vijftig die daarnaast ook last hebben van overgewicht. In Nederland zijn er zo’n 500.000 mensen die serieuze klachten hebben, als gevolg van slaapapneu. De ziekte kan erfelijk zijn maar overgewicht speelt ook een belangrijke rol.

Hoe merk je dat je het hebt?

Wanneer je overdag erg vermoeid bent, last hebt van ochtendhoofdpijn, concentratieverlies of zomaar in slaap valt, dan kunnen dit tekenen zijn van slaapapneu. Maar dat hoeft nog niet perse. Als je daarbij ’s nachts zwaar snurkt en vaak wakker schrikt met het gevoel dat je stikt, of regelmatig ’s nachts naar de wc moet, dan kun je zeker aan slaapapneu denken. Mensen met slaapapneu hebben ook regelmatig last van: een hoge bloeddruk, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid en een droge mond bij het wakker worden.

Is het gevaarlijk?

Lichaam en geest hebben rust nodig en wanneer ze dit niet voldoende krijgen, kun je makkelijk uit balans raken. Mensen met slaapapneu kunnen hierover meepraten. Ze raken snel geïrriteerd, kunnen zich moeilijk concentreren op het werk en raken hierdoor gestresst. Wanneer je last hebt van slaapapneu heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Tijdens de apneu, treedt namelijk soms een zuurstoftekort op in de organen, wat weer kan leiden tot hartritme stoornissen en andere problemen met de organen. Ook een hoge bloeddruk is niet goed voor het lichaam.

Wat kun je er aan doen?

Gebruik geen kalmeer- of slaappillen. Hierdoor raken de spieren nog verder verslapt, waardoor een apneu zich makkelijker kan voordoen. Daarnaast doe je er goed aan om overwicht zoveel mogelijk te voorkomen. Rook niet en drink niet of nauwelijks alcohol net voor het slapen gaan. Ga naar de huisarts als je vermoed dat je last hebt van slaapapneu! Veel mensen negeren het probleem en doen daarmee zichzelf en hun partner tekort.

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten