Stress en hooikoorts slechte combinatie

Home » dossier » allergie » Stress en hooikoorts slechte combinatie

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Veel mensen hebben last van rode ogen en geirriteerde luchtwegen, maar daar kun je jezelf het beste niet al te druk over maken. Volgens Amerikaanse wetenschappers worden de klachten door stress alleen maar erger.

De conclusie werd getrokken door onderzoekers van de Ohio State University. Tijdens een uitgebreid onderzoek volgden ze bijna 180 hooikoortspatienten tijdens een periode van 2,5 maand.

hooikoorts en stressStress-symptoom: allergie

Wat blijkt? Bijna 40% van de onderzochte patienten had meer stress dan de overige onderzoeksdeelnemers. Juist deze gestressde groep bleek extra gevoelig voor hooikoortsaanvallen. De onderzoekers hebben daar wel een verklaring voor. “Stress heeft allerlei negatieve effecten op het lichaam, waaronder sterke symptomen van allergie. Volgens onze studie hebben pati├źnten die meer last hebben van hun hooikoorts ook meer stress, en die stress zorgt dan weer voor zwaardere aanvallen”.

Waarbij de kip-ei vraag opduikt. Wordt je gestresst van hooikoorts waardoor je klachten verergeren? Of is stress een vliegwiel voor allergie? Wat het antwoord op die vraag ook is, stress aanpakken kan hooikoorts klachten verminderen. De onderzoekers zioen het echter niet als geneeswijze: “Je kunt klachten verminderen, niet genezen.”

Hooikoorts tip

Zelf last van hooikoortsklachten? Met name door irritatie van neusslijmvlies? Dan hebben we een aardige tip voor je: de anti-hooikoortslamp. Een technisch hulpmiddel voor 5 tientjes dat je klachten aanpakt op de plek waar het nodig is.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/welkom_hooikoorts” target=”_blank” icon=”ss-steam” dropshadow=”no” extraclass=””]anti-hooikoortslamp[/sf_button]

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten