Striae verminderen en verwijderen

Home » volwassen » Striae verminderen en verwijderen

Striae verminderen

Last van striae? Je bent niet de enige! In Nederland zijn er veel mensen die last hebben van striae, oftewel groeistrepen op het lichaam. Ze worden ook wel strepen of striemen op de huid genoemd. Het wordt vaak gelinkt aan zwangerschap, maar het komt niet alleen bij zwangere vrouwen voor. Hoe je striae kunt verminderen? Je leest er alles over in dit artikel!

Wat is striae?

Striae worden ook wel striemen op strepen op het lichaam genoemd. Ze ontstaan wanneer het lichaam uitzet en de huid deze groei niet snel genoeg kan volgen, met een paars-rode streep op het lichaam als gevolg. Het zijn eigenlijk een soort van littekens. Striae kan vooral ontstaan op je dijen, rug, borsten of buik. Zwangerschapsstriemen zijn de meest bekende soort: 50% van de zwangeren ontwikkelt striae tijdens de zwangerschap. Toch komt striae niet alleen bij zwangere vrouwen voor. Ook bij tieners kunnen striemen op het lichaam ontstaan, en niet alleen bij meisjes. 70% van de tienermeisjes heeft er last van, tegenover 40% van de tienerjongens. De oorzaken zijn dan meestal een groeispurt, het ontwikkelen van vrouwelijke vormen, hormonen of zwaar trainen.

Striae is niet gevaarlijk. Wanneer de striemen net ontstaan zijn, hebben ze vaak nog een paars-rode kleur, maar deze kleur vervaagt vanzelf tot een witte of parelmoerachtige kleur. Bij iedere persoon verschilt het hoe lang dat duurt en daarbij moet je denken aan maanden of zelfs jaren. Niet iedereen heeft het geduld om dit proces af te wachten, daarom vragen veel mensen zich af hoe ze hun striae kunnen verminderen.

Striae verminderen

Hoe kan ik mijn striae verminderen?

Om je striae te verminderen kan het gebruiken van een crème nuttig zijn, want deze hydrateert je huid. In een droge huid ontstaan kleine breukjes namelijk veel sneller dan in een goed gehydrateerde huid. Smeer je lichaamsdelen die gevoelig zijn voor striae daarom elke dag goed in, om de verschijnselen van striae te verminderen. Hou wel rekening met het feit dat je striae nooit helemaal kunt bestrijden, want ook factoren als genen en hormonen spelen een rol. Hier kun je helaas niks aan veranderen.

Crèmes en behandelingen

Welke crème kun je als beste gebruiken? Bepaalde crèmes kunnen ervoor zorgen dat de kleur van je striae vermindert wordt en de strepen vervaagd worden. Dit zijn speciale striae crèmes, zoals Bio-Oil. Deze crème wordt wereldwijd gebruikt wanneer het om het verminderen van littekens en striae gaat. Daarnaast zijn er behandelingen die je kunt doen, die de striemen proberen aan te pakken. Dit kan een peeling, een dermaroller of een lasertechniek zijn. Deze behandelingen kunnen voor een kleine verbetering zorgen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Een striem kan helaas nooit helemaal verdwijnen.

Je kunt dus bepaalde crèmes gebruiken en behandelingen ondergaan, maar daardoor kan je waarschijnlijk nooit volledig je striae verminderen. Je kunt dit dus proberen, maar hou daarnaast ook rekening met het feit dat je je striemen moet accepteren en dat je zeker niet de enige bent die er last van heeft.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten