Vijf tips tegen de winterdip

Home » uitgelicht » Vijf tips tegen de winterdip

De blaadjes vallen van de bomen, de zon verdwijnt achter grijze wolken en regen is prominent aanwezig gedurende dag. De herfst is er weer en de winter is op komst. Veel mensen krijgen in deze tijd van het jaar last van een zogeheten seizoensgebonden depressie, de winterdip. Een winterdip uit zich meestal in vermoeidheid en neerslachtigheid, het liefst blijf je de hele dag in bed.

Maar dit jaar pakken we het anders aan! We hebben vijf tips voor je opgesteld om de winterdip de baas te zijn. Want de winter biedt teveel leuke dingen om in bed te blijven liggen. En zeg nou zelf, om nou alleen met kerst en op oudejaarsavond je bed uit te komen wordt hem ook niet.

1. Je bed én je huis uit

Trek er dagelijks even lekker op uit. De frisse lucht buiten even goed inademen en wat licht mee pakken. Nu is een grauwe, regenachtige dag niet echt aantrekkelijk om naar buiten te gaan maar je lichaam functioneert op zijn best als het zuurstof krijgt. Het beste zuurstof krijg je buiten tussen de bomen. Dus ga een rondje hardlopen in de ochtend, lunch buiten in het park of ga met de hond een rondje door het bos heen. Laat je lichaam zich maar vullen met zuurstof.

2. Ga sporten en bewegen

Een rondje hardlopen in de ochtend is niet alleen goed voor zuurstof. Als je een rondje hard loopt, een andere sport of vorm van actief bewegen, maak je het hormoon endorfine aan. Endorfine geeft ons een geluksgevoel en dat is wat we graag willen tijdens onze winterdip. Daarbij heeft sporten als bijkomend effect dat we er juist energie van krijgen. Van sporten worden we fit en als we ons fit voelen hebben we meer energie.

3. Stap in het licht

Sporten zorgt dus voor endorfine en een fit gevoel. Buiten zijn levert ons zuurstof op wat we nodig hebben om goed te functioneren. Wat verder belangrijk is aan buiten zijn, is dat we buitenlicht mee pakken. Ons lichaam haalt vitamine D uit buitenlicht, voornamelijkPhilips Go lite uit zonlicht. Vitamine D hebben we nodig voor een goede weerstand en het zorgt voor sterke botten. In de winter hebben we alleen aanzienlijk minder zon dan in de zomer, dus krijgen we ook minder vitamine D binnen. Om de winterdip te verslaan moeten we dus in de winter wat meer vitamine D tot ons nemen. Dit kan door bijvoorbeeld onder de zonnebank te gaan, maar lichttherapie is ook een heel mooi alternatief.

4. Geniet van seizoensgebonden comfortfood

Wie sport en beweegt moet ook goed eten. Je lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen bewegen en de hele dag te kunnen functioneren. De herfst en winter bieden een scala aan lekker eten. Deze seizoenen staan bekend om heerlijke stamppotten, stoofperen en wild eten. Geniet zoveel mogelijk van dit soort heerlijke gerechten. De dierlijke proteïne uit dit eten zorgen er namelijk voor dat we goed met stress om kunnen gaan. Dit door middel van een hormoon dat we door dit eten makkelijker kunnen vrijmaken genaamd cortisol.

5. Pak je rust

Naast genoeg bewegen, buiten zijn en lekker eten heeft ons lichaam ook slaap nodig. Voldoende slaap, voldoende beweging en een vast ritme is the key to a happy winter. Het draagt er allemaal aan bij dat we ons fit en gezond voelen. En als je fit bent, ben je aanzienlijk minder vatbaar voor een winterdip. Daarbij zorgt een vast ritme en voldoende slaap voor energie en als we energiek de dag doorkomen en al sportend wat endorfine vrij maken, verslaan we de winterdip!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten