Vitamine B12 tekort

Home » uitgelicht » Vitamine B12 tekort

Vitamine B12Een tekort aan Vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede. Vitamine B12 is een stof die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Rode bloedcellen moeten zichzelf kunnen vermenigvuldigen, hiervoor zijn vitamine B12 en foliumzuur nodig. Vitamine B12 bevindt zich alleen in dierlijke producten zoals: vlees, vis, melk en eieren. Het is oplosbaar in water en blijft bij verhitting intact. Bij het koken van wat melk of het braden van een stukje vlees gaat de vitamine dus niet verloren.

Hoe ontstaat een tekort aan vitamine B12?

Een tekort kun je krijgen als je geen dierlijke producten eet. Veganisten moeten dus extra opletten. Maar ook maagziekten, zoals atrofische gastritis, kunnen een rol spelen. Het lichaam is dan, door een beschadiging van het maagslijmvlies, niet in staat om de vitamine uit het voedsel op te nemen. Wanneer je een aandoening hebt aan het maag-darmkanaal kun je daarom ook een tekort ontwikkelen. Dit heeft te maken met speciale eiwitten die het lichaam nodig heeft. Een tekort aan deze eiwitten of zelfs het ontbreken ervan kan voor problemen zorgen.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn nogal wat symptomen die kunnen duiden op een vitamine B12 tekort. De belangrijkste zijn: moeheid, bloedarmoede, concentratieproblemen, problemen in de afweer, tintelingen in de vingers en andere problemen met het zenuwstelsel. Uiteindelijk moet een huisarts een bloedonderzoek uitvoeren om een daadwerkelijk tekort vast te stellen.

Behandeling

Hoe een vitamine B12 tekort wordt behandeld is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Maar ook de ernst van de klachten speelt hierbij een rol. We maken een onderverdeling in te weinig of voldoende intrinsic factor:

Wanneer er te weinig intrinsic factor wordt geproduceerd wordt bij patiënten vitamine B12 meestal via een infectie toegediend. Dit wordt direct opgenomen in het bloed. Helaas zitten patiënten hier hun hele leven aan vast. Ook komt het wel eens voor dat er vitamine B12- supplementen worden voorgeschreven. Een arts kan het beste hierover advies geven.

Als er voldoende intrinsic factor wordt aangemaakt dan is in de meeste gevallen een extra inname van vitamine B12 voldoende.

Wat kun je doen om een tekort te voorkomen?

Wanneer je gezond bent en gevarieerd eet (dus ook dierlijke producten), dan hoef je niets te doen. Je krijgt dan voldoende vitamine B12 binnen. Wanneer je echter problemen hebt met het maag-darmkanaal en je ondervindt bepaalde klachten; neem dan contact op met je huisarts. Die kan je doorverwijzen voor een bloedonderzoek. Afhankelijk van de diagnose kun je dan injecties krijgen. Eet je veganistisch? Gebruik dan een vitamine B12 preparaat of drink sojamelk met toegevoegde vitaminen. Voor een teveel aan vitamine B12 hoef je niet bang te zijn. Er zijn geen nadelige effecten bekend van hoge innames. Het lichaam is prima in staat om eventuele overschotten te verwerken.

 

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten