Vlinders in je buik bestaan echt!

Home » uitgelicht » Vlinders in je buik bestaan echt!

Vlinders in je buikVervuld zijn van geluk, een heethoofd zijn, vlinders in je buik. Het zijn gezegden die we uitspreken zonder er verder bij na te denken. Maar deze gezegden die ingaan op ons gevoel bestaat niet zomaar, zo blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten. Het blijkt dat we elke emotie op een andere plek in ons lichaam voelen.

Emotionele landkaart

Wie ooit een gebroken hart heeft gehad wist het al, maar bij een gebroken hart voel je écht pijn in je borstkas. En schaamte blijkt ook echt van je gezicht af te lezen. Finse onderzoekers hebben met met behulp van 700 proefpersonen een emotionele landkaart opgesteld waarin al deze pijnen die we in ons lichaam visueel zijn vastgelegd.

Emotie

De proefpersonen kregen een reeks beelden, verhalen, woorden en geluiden voorgeschoteld. Daarna werd hen gevraagd welke emotie ze ervaarden en waar op het lichaam ze meer activiteit voelden. Tegelijkertijd werd aan hen gevraagd om aan te geven welke lichaamsdelen rustiger werden.

Kaartjes

Op basis van al die resultaten konden de onderzoekers de kaartjes maken met daarin enkele herkenbare resultaten. Wat blijkt; geluk vervult je hele lichaam met een warme gloed. Liefde is vooral voelbaar in de borststreek en in de buik. Verdriet maakt je ledematen week en van woede gaan je hoofd en borstkas koken. Een depressie doet je lichamelijk ervaringen afstompen en van afkeer word je letterlijk misselijk.

Automatismen

Opvallend is dat er geen culturele verschillen te ontdekken waren in de resultaten. Er is gewerkt met Finse, Zweedse en Taiwanese proefpersonen voor dit onderzoek. Lauri Nummenmaa, één van de auteurs van de studie zegt erover: “Alle culturen hebben wel spreekwoorden en uitdrukkingen die een gevoel linken met een deel van het lichaam. Ze zijn metaforisch, zoals bijvoorbeeld de vlinders in de buik. Maar ze blijken dus ook een biologische grondslag te hebben”. Nummenmaa: “De resultaten zijn interessant voor hoe we de lichamelijke component van emoties begrijpen. Bovendien kunnen de kaarten ook helpen om een diagnose te stellen bij emotionele afwijkingen.’

Ons lichaam reageert snel

Het is niet voor niets dat gevoelens een invloed hebben op ons lichaam. Zoals veel dingen vanuit biologisch oogpunt een reden hebben, hebben ook deze uitingen van emoties op ons lichaam een reden. “Ze bereiden ons voor om snel te reageren op gevaar, maar ook op plezierige gebeurtenissen en leuke sociale interacties”, stelt hij. Soms kunnen emoties zo zelfs ons leven redden.  “Stel dat je een slang ziet. Je bent bang en dus stuurt je zenuwstelsel meer zuurstof naar de spieren en gaat je hartslag omhoog. Je bent helemaal klaar voor een snelle reactie zodat je kan omgaan met de bedreiging. Dat gaat automatisch, zonder dat je erbij hoeft na te denken.” Uiteraard zullen we niet elke dag een slang tegengekomen, maar ook lichamelijke uitingen van de meer dagelijkse emoties hebben allemaal hun functie om je lichaam tijdens de situatie optimaal te laten functioneren.

(bron: standaard.be)

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten