Vruchtbaarheid man

Home » dossier » onvruchtbaar? » Vruchtbaarheid man

Vorig jaar werden er ruim 170.000 kinderen geboren in Nederland. Toch is het krijgen van kinderen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de zes stellen die zwanger proberen te worden krijgt op enig moment twijfels over de vruchtbaarheid van de man of vrouw. In dertig procent van de gevallen blijkt er een probleem te zijn met de vruchtbaarheid van de man.

[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”http://shopvoorgezondheid.nl/zelftesten/vruchtbaarheidstesten” target=”_blank” icon=”fa-male” dropshadow=”no” extraclass=””]Vruchtbaarheidscheck[/sf_button]

Vruchtbaarheid man

Zo rond het veertiende levensjaar wordt een jongen vruchtbaar en is hij in staat zich voort te planten. Dit betekent dat ze elke dag miljoenen zaadcellen produceren die worden opgeslagen in de bijbal. Dat is op het moment dat het mannelijke hormoon testosteron zich manifesteert. Andere veranderingen die optreden onder invloed van testosteron zijn onder andere: het zwaarder worden van de stem (door het dikker worden van de stembanden), het toenemen van de spiermassa en een verhoogd libido. Tijdens de pubertijd vindt ook de groeispurt plaats.

Interne en externe factoren die vruchtbaarheid man beïnvloeden

De vruchtbaarheid van de man hangt af van de hoeveelheid zaadcellen die zijn sperma bevat, de activiteit van de zaadcellen en of deze zaadcellen goed gevormd zijn. Deze drie aspecten samen noemen we de kwaliteit van het sperma. De kwaliteit van het sperma van de man kan beïnvloed worden door interne en externe factoren. Zo zou bijvoorbeeld een gezond dieet een gunstige invloed hebben op de vruchtbaarheid van de man, maar zijn er omgekeerd ook belastende factoren zoals roken, slecht slapen en weinig beweging. Dat de kwaliteit van de zaadcellen heel gevoelig is voor deze invloeden blijkt uit het feit dat bijvoorbeeld een periode van koorts tot drie maanden daarna een negatieve invloed kan hebben.

vruchtbaarheidscheckTwijfels over vruchtbaarheid man

Als je partner en jij al enige tijd proberen zwanger te worden, maar dit niet lukt kunnen er twijfels ontstaan over de vruchtbaarheid van één van beide partners. Als je al een jaar onsuccesvol probeert zwanger te worden of meerdere miskramen achter de rug hebt gehad, kun je een afspraak maken bij de huisarts voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Voor de man heet dit een ‘Semenanalyse’. Hierbij kijkt men naar zowel de hoeveelheid als de bewegelijkheid en vorm van de zaadcellen de man. Ook de juiste Ph-waarde van ‘het semen’ is van belang, omdat het in het zure milieu van de vagina moet overleven.

Als je niet een jaar wilt wachten voordat je naar de dokter kan voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Dan bestaat de mogelijkheid om thuis een vruchtbaarheidstest te doen. Hierbij heb je binnen maximaal anderhalf uur een analyse van je zaadcellen in handen. Als dan blijkt dat er inderdaad een probleem is met de kwaliteit van het sperma, is dat een aanleiding om naar de huisarts te gaan. Terwijl het juist rust in de tent kan geven als het vruchtbaarheidsonderzoek aantoont dat er niets mis is met de kwaliteit van het sperma.

Wanneer de vruchtbaarheid van de man in orde is

Wanneer uit het vruchtbaarheidsonderzoek blijkt dat er geen afwijkingen zijn in het sperma van de man, dan bestaat er de mogelijkheid dat er sprake is van een afwijking bij de vrouw. Wanneer bij beide partners geen afwijking wordt gevonden, dan is het biologisch gezien mogelijk om je op natuurlijke wijze voort te planten.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten