Wake up Light tegen vermoeidheid

Home » volwassen » Wake up Light tegen vermoeidheid

Het is verbazingwekkend hoeveel mensen in de winter klagen over vermoeidheid en hoeveel mensen zich daardoor beperkt voelen. Wij spraken met Jildou, ook zij heeft vaak weinig energie “Ik ken dat vermoeidheidsgevoel zelf – jammer genoeg – maar al te goed”.

Wake up light

Wake up light

Vermoeidheid lijkt de kwaal van deze tijd te zijn. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen klagen over vermoeidheid en hoeveel mensen daadwerkelijk beperkt worden in hun leven hierdoor. “Ik ken het vermoeidheidsgevoel zelf helaas ook maar al te goed!” vertelt Jildou. Vaak is niet duidelijk waar vermoeidheid vandaan komt. Lang niet bij iedereen ligt er een duidelijk aan te geven aandoening aan ten grondslag. Daarom wordt al gauw gedacht dat vermoeidheid ’tussen de oren’ zit. Hoe het dan ook echt in elkaar steekt, feit is dat echte of ingebeelde vermoeidheid de kwaliteit van leven flink kan verslechteren.

Jildou herkent dit gevoel waar je vaak ‘mee afgescheept’ wordt: “Net als bij veel andere mensen is het bij mij niet duidelijk waar mijn vermoeidheid vandaan komt. Misschien heb ik te hard gewerkt de afgelopen jaren en zit ik tegen een burn-out aan. Of ben ik wellicht een beetje depressief? Mijn huisarts is ervan overtuigd dat mijn vermoeidheid ’tussen de oren’ zit. Daar heb ik dus niet veel aan!”

Wake up lightInmiddels wordt steeds meer bekend over de werking van licht tegen vermoeidheidsklachten. Zeker als een moe gevoel afkomstig is van depressie, dan werkt licht heel positief bij vrijwel iedereen. Het gebruik van een speciale lichtlamp tijdens de donkere wintermaanden heeft al bij duizenden mensen gezorgd voor een verhoging van de levenskwaliteit. De laatste ontwikkelingen op dit gebied hebben een Wake up Light voortgebracht. Vermoeide mensen en zeker ook depressieve mensen voelen de vermoeidheid vooral in de ochtend en bij het wakker worden. Jildou: “In de wintermaanden is opstaan voor mij vaak een gigantische opgave. Al jarenlang worstelde ik met op tijd mijn bed uit komen. Zelfs na ruim voldoende uren nachtrust, was het vrijwel onmogelijk om op een normale manier op te staan. Ik merkte wel een groot verschil in de zomer. Dan werd ik bijna vanzelf wakker door het ochtendlicht. Verduisterende gordijnen zijn dan ook nooit aan mij besteed geweest!”

Jildou: “Toen ik hoorde over de Wake up light dacht ik, nooit geschoten is altijd mis, dus ik heb er een aangeschaft. Als ik het logisch beredeneerde dat ik in de zomer makkelijk opstond en me minder vermoeid voel, dan zou het misschien ook wel helpen met zo’n Wake up Light. En ja, zo was het ook. Sinds twee jaar maak ik nu gebruik van een Wake up Light in de delen van het jaar dat er ’s ochtends nog geen licht is, of onvoldoende licht. Ik word nu het gehele jaar op een prettige manier wakker en kan zonder al teveel tegenzin mijn bed uitstappen! Het voelt alsof het langzaam opgebouwde licht me met een soort natuurlijke tederheid wakker maakt. Heel wat anders dan zo’n schril klinkende wekker waardoor je wakker schrikt in plaats van langzaam ontwaakt. Een Wake up light is een aanrader voor iedereen eigenlijk: laat je wakker kussen door het licht!”

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten