Een whiplash? Wat kan ik er aan doen? 3 deskundigen aan het woord.

Home » volwassen » Een whiplash? Wat kan ik er aan doen? 3 deskundigen aan het woord.

Heftige en onverwachte bewegingen met de nek veroorzaakt een whiplash. De whiplash veroorzaakt uitgerekte spieren en banden. Het gevolg: ernstige nekpijn die je dagelijkse leven flink kan belemmeren.

Er zijn grote verschillen in de tijdsduur van de klachten van een whiplash. De tijdsduur wordt bepaald door de ervaring en de beleving van het trauma. Mensen kunnen net over het spreekwoordelijke randje geduwd worden als zij thuis of op hun werk al veel in stressvolle situaties zitten.

Begrip over de klachten is het halve werk, voelen van pijn is niet abnormaal. Erik Pleij (huisarts) adviseert om snel in te grijpen als iemand niet goed met de klachten omgaat.

Dood in de ogen kijken

Manueel therapeut Edwin van der El geeft aan dat de psychische gesteldheid van invloed is op de ervaring van het letsel en het herstel van de whiplash. Angst speelt hierbij een grote rol. In sommige gevallen heeft iemand de dood in de ogen gekeken bij een ongeluk. Meer dan eens kun je in zulke situaties smartengeld bij een whiplash eisen.

Het is lastig dat de klachten van een whiplash niet zichtbaar zijn. De meeste klachten zijn aan hoofd, nek, schouders of borstkas. De stress verergert deze klachten. Voor het herstel is het belangrijk te blijven bewegen ondanks de pijn.

De vicieuze cirkel

Klinisch psychologisch psychotherapeut Wytze van der Zwaag houdt zich bezig met de behandeling van whiplashpatiënten waarbij de pijn niet verdwijnt. De pijn van de whiplash is echt en die beschadigingen zijn gevoelig voor stress en overbelasting.

Angst veroorzaakt stress en de stress produceert adrenaline die weer voor meer pijn zorgt. Meer pijn, meer adrenaline, meer stress en weer meer angst, zo kom je in een vicieuze cirkel. Whiplashpatiënten zijn gebaat bij een fysiotherapeut of cognitieve- of neurofeedbacktherapie. De behandelaar moet duidelijk uitleggen waarom een therapie wordt toegepast, dit is het belangrijkste!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten