Het is ongewoon zacht weer deze januari-maand. Nu de eerste bloemen en planten weer uitlopen steekt zelfs hooikoorts de kop weer op. Wij vertellen je er alles over.
De winter van 2013/2014 mag in de Verenigde Staten tot kouderecords leiden, in Nederland krijgen we daar weinig van mee. Automobilisten hoeven niet eerder op te staan om ruiten ijsvrij te maken. Bij strooidiensten liggen de opslagplaatsen vol zout. En Ā Friesland kan alleen dromen van de Fiets-Elfstedentocht. Dit zachte weer brengt echter wel andere verrassingen met zich mee.
Hooikoortstijd!
De eerste bloempjes en boompjes lopen al weer voorzichtig uit. Mensen die allergisch zijn voor elzen- en hazelaarpollen kunnen hier zonder twijfel hinder van ondervinden. Wanneer de elzen en hazelaars uitlopen, komt direct stuifmeel vrij. En dat kan de luchtwegen prikkelen. Geen winterverkoudheid dit jaar, maar hooikoorts dus.
Twee keer goed nieuws
Hoewel het ontegenzeggelijk waar is dat de eerste flora uit de winterslaap ontwaakt is er niet echt reden tot grote zorgen. In de eerste plaats is het behoorlijk vochtig, ook door de regen die iedere dag valt. Voor hooikoortspatienten is dat gunstig. Daarnaast is het zo dat – als het weer omslaat – het hele pollen-circus weer tot stilstand komt. Zeker wanneer het gaat vriezen.
Voorlopig lijkt het echter nog niet tot een weeromslag te komen. Pas na 13 januari voorspelt het KNMI (met slechts 25% kans) kouder weer. De kans lijkt groter dat het pre-voorjaar nog even aanhoud.
Achtergrond: wat is hooikoorts precies?
Hooikoorts is eigenlijk een verstoring van de werking van ons afweersysteem. Door een allergische reactie op pollen van planten, bomen en gras komt een afweerreactie op gang. Hierbij moet je denken aan niezen, tranende ogen en astma. In Nederland heeft meer dan 1 op de 10 mensen last van hooikoorts.
Heb je het idee dat je daadwerkelijk last hebt van een pollenallergie? En wil je dit gericht gaan bestrijden als je zeker weet dat het om hooikoorts gaat? Doe de Pollentest voor thuis en weet na 15 minuten waar je aan toe bent.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?