Zo krijg jij meer zelfvertrouwen

Home » volwassen » Zo krijg jij meer zelfvertrouwen

zelfvertrouwen

Altijd onzeker over jezelf en je prestaties en denk je altijd na over wat mensen van je denken? Zelfvertrouwen is niet iets wat iedereen heeft. Maar je kunt het wel oefenen! Zelfvertrouwen komt je ook niet zomaar aanwaaien en er is ook geen trucje voor. Het is een kwestie van op een andere manier denken en dat gemene stemmetje in je hoofd te negeren. Benieuwd naar hoe je dat precies doet?

Zo krijg jij meer zelfvertrouwen

Tip 1: Loop snel

Je kunt veel zien aan de manier hoe iemand loopt. Loopt iemand langzaam, dan leg je makkelijk de associatie dat diegene weinig energie uitstraalt en niet assertief is. Loopt iemand juist snel, dan leg je al gauw de associatie dat die persoon energierijk en vastberaden is.

Tip 2: Zie er verzorgd uit

Neem de tijd om ’s ochtends even voor de spiegel te staan om jezelf te checken. Zitten er geen rare vlekken in je kleding en ziet je haar er netjes uit? Vaak is er verzorgd uitzien net het verschil tussen je onzeker voelen en lekker in je vel zitten en zelfvertrouwen te hebben. Ook cre√ęer je, door er verzorgd uit te zien, een goede eerste indruk bij anderen. En dat geeft je vaak ook een goed gevoel!

Tip 3: Zorg voor een glimlach

Glimlach! Dat doen mensen wanneer ze zich goed voelen en vol vertrouwen zitten. Wanneer je glimlacht, krijgen mensen dat idee dus ook van jou. En je kunt het ook doen, door jezelf beter te voelen van binnen. Er ontstaat namelijk een ontspannend gevoel in je lichaam, wanneer je aan het lachen bent. Ook stimuleert lachen je bloedcirculatie, waardoor je je nóg meer ontspannen voelt.

Tip 4: Perfectie bestaat niet

Hou bij jezelf in gedachten dat je niet perfect kunt zijn. Ieder mens maakt fouten, ook succesvolle mensen. Het is dus helemaal niet erg dat je bijvoorbeeld tijdens een presentatie even niet uit je woorden komt. Zeg gewoon rechtstreeks tegen je publiek dat je even niet uit je woorden komt, en vaak glimlachen ze dan even met je mee. Zij weten ook dat niemand perfect kan zijn.

Tip 5: Een goede houding

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatietraining en wil je er uitzien alsof je veel zelfvertrouwen hebt? Zorg er dan voor dat je een goede houding aanneemt. Leun je naar achteren, dan zie je er al gauw onge√Įnteresseerd uit. Hou je rug recht, armen op tafel en je hoofd recht, en je ziet er gelijk een stuk zelfverzekerder uit.

Tip 6: Vier elk succes

Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, ben je ook geneigd om je successen niet of nauwelijks te vieren. Je bent te onzeker om het te laten zien, of je denk misschien wel dat het veel beter en sneller had gekund. Stop daarmee! Vier elk succes dat je behaald, zo raak je steeds meer overtuigd van je eigen kracht. Laat ook aan de mensen om je heen zien dat je blij bent met je successen, zo straal je ook je kracht uit naar hen.

Tip 7: Vergelijk jezelf alleen met jezelf

Focus niet op de successen van andere mensen, maar vergelijk jezelf alleen met jezelf. Je bent je eigen concurrent! Niemand heeft de weg die jij loopt, ook gelopen en niemand heeft dezelfde visie of gedachtes als jou. Waarom zou je jezelf dan met iemand anders vergelijken? Er is ook altijd wel iemand beter, knapper of intelligenter dan jou op de wereld. Maar jij bent de enige versie van jezelf, en dat is wat jou bijzonder maakt.

Tip 8: Negeer dat stemmetje in je hoofd

Altijd maar dat stemmetje in je hoofd die je vertelt dat je toch niet goed genoeg bent… Herken jij dat ook? Accepteer dat dat stemmetje er is, zo kun je hem makkelijk herkennen wanneer hij weer komt opdagen. Negeer het, en denk dan aan positieve en bemoedigende gedachtes die je w√©l zelfvertrouwen geven. You can do it!¬†

Tip 9: Praat rustig

Nog een snelle tip om meer zelfvertrouwen uit te stralen: praat rustig. Dit geeft je niet alleen de kans om na te denken over wat je aan het zeggen bent, maar ook straalt rustig spreken vertrouwen uit. Als iemand snel praat, ben je snel geneigd om te denken dat diegene onzeker is. Vaak praten mensen ook sneller, als zij vinden dat zij toch niet de moeite waard zijn om gehoord te worden.

Tip 10: Denk positief

Zit je in een kamer met heel veel mensen bij elkaar? We zijn dan snel geneigd om negatieve dingen te denken over onszelf. Je vergelijkt jezelf met die knappe persoon die voor je zit, of met de man die aan het spreken is en vast intelligenter is dan jou. Stop daarmee! Jezelf vergelijken met iemand anders, is nergens voor nodig. Het is veel beter voor je zelfvertrouwen om positieve dingen over jezelf te denken. Probeer het eens uit, door elke dag tegen jezelf te zeggen wat je die dag goed hebt gedaan.

Met deze tips ben jij zeker op weg om meer zelfvertrouwen te krijgen. Succes!

 

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten