Zonnebrand! Je kunt niet zonder. Zeker niet nu de zomerzon ons in de laatste week van augustus nog flink gaat verwennen. Ben je er klaar voor: zit je handtas vol flacons? Of is het tijd om de voorraad aan te vullen? Laat je in ieder geval niet foppen door allerhande online onzin en nepnieuws over zonnebrand…
De zomer loopt misschien op z’n einde, maar dat betekent niet dat je je zonnebrandcrème kunt opbergen. UV-straling blijft namelijk sterk, zelfs in de nazomer. Onbeschermde blootstelling verhoogt de kans op huidkanker, ongeacht de tijd van het jaar.
Waarom je ook in de laatste weken van de zomer zonnebrand moet gebruiken
Daarnaast wordt er steeds meer onzin verspreid over de gevaren van zonnebrand. Claims dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is of de aanmaak van vitamine D blokkeert, zijn niet gebaseerd op solide bewijs. De voordelen van smeren wegen zwaar op tegen de ongefundeerde angsten.
Hoog tijd dus om af te rekenen met:
Online Onzin Ontkracht over zonnebrand
- Onzin claim nummer 1: Zonnebrandcrème veroorzaakt kanker
Er is geen bewijs dat zonnebrandcrème kanker veroorzaakt. In tegendeel, het beschermt juist tegen huidkanker door de schadelijke effecten van UV-straling te blokkeren. - Onzin claim nummer 2: Zonnebrandcrème blokkeert vitamine D-aanmaak
Hoewel zonnebrand de aanmaak van vitamine D iets kan verminderen, zorgt normaal gebruik nog steeds voor voldoende productie. - Onzin claim nummer 3: Alleen nodig op zonnige dagen
UV-stralen kunnen zelfs op bewolkte dagen schadelijk zijn. Daarom is dagelijkse bescherming cruciaal. - Onzin claim nummer 4: Natuurlijke oliën bieden voldoende bescherming
Natuurlijke oliën bieden geen betrouwbare bescherming tegen UV-stralen. Alleen wetenschappelijk geteste zonnebrandcrèmes bieden effectieve bescherming.
Twijfel je soms bij wéér een gezondheidsadvies op de social? Volg dan Sjamadriaan! Met een fijne relativerende toon ontkracht hij alle false gezondheidsclaims. Ook nog eens in begrijpelijke taal.
Vul die handtas!
Heb je even geen zonnebrand meer op voorraad? Shop dan snel. Wat een groot voordeel van het einde van de zomer is: nu koop je zonnebescherming met aantrekkelijke korting.
Meest gestelde vragen
Welk SPF-niveau moet ik kiezen?
SPF 30 biedt doorgaans voldoende bescherming voor dagelijkse blootstelling, terwijl SPF 50 extra bescherming biedt, vooral bij langdurige blootstelling aan de zon.
Is waterbestendige zonnebrand echt nodig?
Als je gaat zwemmen of veel zweet, is waterbestendige zonnebrand essentieel om een goede bescherming te behouden tijdens deze activiteiten.
Kan ik zonnebrand gebruiken die ik vorig jaar heb gekocht?
Controleer altijd de houdbaarheidsdatum. De meeste zonnebrandcrèmes blijven ongeveer drie jaar effectief, maar gebruik geen product dat over de datum is.
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?