Zwanger worden: tips

Home » dossier » onvruchtbaar? » Zwanger worden: tips

Zwanger worden is een wonder waar veel geluk bij nodig is. Toch? Nee, er zijn absoluut een aantal dingen die je kunt doen om een zwangerschap te bevorderen. Maar hoe zorg je dat je zo snel mogelijk zwanger raakt?  Met deze tips maximaliseer je je kansen.

Zwanger worden tip 1: draag geen strak ondergoed

Een goede gezondheid kan een zwangerschap bevorderlijken. Als je zwanger wilt worden is een gezonde leefstijl dus de eerste stap. Bij zowel mannen als vrouwen kan het invloed hebben op de vruchtbaarheid als je veel alcohol drinkt, rookt of drugs gebruikt. Maar ook onvoldoende bewegen en grote hoeveelheden koffie kunnen een zwangerschap in de weg staan. Bij mannen zit onvruchtbaarheid in een klein hoekje, zo kan het dragen van strak ondergoed, veelvuldig met de laptop op schoot werken of een mobiele telefoon in de broekzak dragen tot onvruchtbaarheid leiden. Maar ook een seksueel overdraagbare aandoening zoals chlamydia kan een zwangerschap dwarsbomen.

Tekort aan vitaminen kan zwangerschap bemoeilijken

Zodra je hebt besloten dat je graag zwanger wilt worden, is het verstandig om je voeding aan te vullen met vitamine. Vrouwen die een tekort hebben aan vitamine D3 en Omega3 kunnen problemen ervaren met het realiseren van een zwangerschap. Als je niet zeker weet of je voldoende vitaminen binnenkrijgt, kun je je huisarts vragen om een bloedtest waarmee een eventueel tekort vastgesteld kan worden.

Ontdek wanneer je op je vruchtbaarst bent

Als vrouw ben je de dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong zelf op je vruchtbaarst. Veel vrouwen weten echter niet wanneer hun eisprong plaatsvindt. Wanneer je zwanger wilt worden is het daarom verstandig om met behulp van een ovulatietest te ontdekken wanneer jij de meeste kans hebt om zwanger te raken. Een ovulatietest meet het  luteïniserend hormoon in de urine of het speeksel van de vrouw. Een LH-piek zorgt voor een stimulatie van de ovulatie (eisprong). Aangezien de zaadcellen van de man een aantal dagen overleven in de baarmoeder van de vrouw, kun je de dagen voorafgaand aan de ovulatie al geslachtsgemeenschap hebben. De eicel van de vrouw leeft namelijk maar 12 tot 24 uur na de eisprong als deze niet bevrucht wordt. Een andere manier om inzicht te krijgen in wanneer je eisprong plaatsvindt is het opmeten van je temperatuur. Als je elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur opmeet, is gemakkelijk te zien wanneer je ovulatie plaats heeft gevonden. In de uren na je eisprong stijgt je temperatuur namelijk met ongeveer 0,2 graden. Het nadeel van deze methode is echter dat je temperatuur pas verhoogt als de eisprong al heeft plaatsgevonden. Het kan dus zijn dat je daardoor te laat bent met geslachtsgemeenschap.

Missionaris beste standje om zwanger te worden

Een andere manier om sneller zwanger te worden is volgens sommigen door gemeenschap te hebben in de missionarishouding. Dit verhoogt de kans op een bevruchting doordat de vrouw op haar rug ligt en de zaadcellen dus dichtbij de baarmoeder eindigen. Bij standjes waar de vrouw bovenop zit loop je het risico dat het sperma niet lang in de vagina blijft.

Controleer de medicijnen die je gebruikt

Er bestaan geneesmiddelen die een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Het is daarom belangrijk om, wanneer je medicatie voorgeschreven krijgt, bij je arts na te gaan of dit van toepassing is. Een aantal geneesmiddelen die vermoedelijk (of bewezen) schadelijk zijn tijdens de zwangerschap zijn onder andere ACE-remmers, lithium en Psychofarmaca.Op de website van het Maandblad van het Nederlands Huisartsen Genootschap vind je een uitgebreide uitleg over het gebruik van geneesmiddelen voor en tijdens de zwangerschap.

Voorkom stress (over je zwangerschap)

Tot slot wordt aangeraden om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Stress heeft veel invloed op je hormonen en heeft zowel bij de man als bij de vrouw invloed op de vruchtbaarheid. Je te veel druk maken over ‘zwanger worden’ heeft dus ook vaak een nadelige werking.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten