Zwangerschapsdiabetes

Home » uitgelicht » Zwangerschapsdiabetes

ZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetes is een klacht die specifiek voorkomt tijdens de zwangerschap. Maar wat is dat zwangerschapsdiabetes en waar wordt het door veroorzaakt?

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Diabetes wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline of een mindere gevoeligheid voor insuline. Insuline is een hormoon en wordt aangemaakt door de alvleesklier.  Door de zwangerschap maakt je lichaam andere hormonen aan, deze hormonen zorgen er voor dat je lichaam minder goed op insuline reageert. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om het bloedsuikergehalte van het lichaam op peil te houden. Wanneer je zwangerschapsdiabetes hebt wordt er geen extra insuline aangemaakt en blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Wanneer krijg je zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt het meeste voor na de 20e week van je zwangerschap. Het komt voor bij één op de twintig vrouwen en het kan elke zwangere vrouw overkomen. Wel zijn er een aantal factoren die het risico op zwangerschapsdiabetes vergroten (bron: diabetesfonds).

– als je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
– als je eerder een baby kreeg die meer woog dan 4000 gram
– als je moeder, vader, broers of zussen diabetes type 2 hebben
– als je van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent
–  als je al voor de zwangerschap veel te zwaar was
–  als je cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer jouw bloedsuikergehalte te hoog is, krijgt ook je baby te veel suiker in het bloed. Dit wordt omgezet in vet, waardoor de baby groter en zwaarder wordt. Een grote baby kan de bevalling bemoeilijken. Wanneer je baby flink groeit maar de placenta niet voldoende mee kan groeien, krijgt je baby aan het eind van de zwangerschap niet genoeg voedingsstoffen. Een ander gevolg van zwangerschapsdiabetes is dat je kind later meer risico op diabetes type 2 heeft.

Diabetestest

Zelftest

Gaat het weer over?

Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal direct na de geboorte van je kind.

Is er kans op herhaling?

Ja, wanneer je een eerdere zwangerschap met zwangerschapsdiabetes hebt meegemaakt is er een groter risico op herhaling bij een volgende zwangerschap.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten