Zwemmen: met of zonder lenzen?

Home » volwassen » Zwemmen: met of zonder lenzen?

Contactlens-dragers kennen het dilemma: ga ik zwemmen met of zonder lenzen in? In een zwembad is het behoorlijk lastig om mensen alleen aan de kleur zwembroek te kunnen herkennen. Maar je lenzen zitten na een zwembad-bezoek ook niet altijd prettig meer in je oog. Wat te doen?

Het wetenschapsmagazine Eos brengt een nieuwe kijk op de zaak. Ze wijst op een toename van het aantal ooginfecties, en legt een verband met zwembadbezoek. De horror-verhalen daarbij zijn niet van de lucht. Een ernstig infectie kan zelfs leiden tot blindheid…

Hoe zit het nu precies?

Een ooginfectie ligt voor lenzendragers altijd op de loer. Een ongewassen hand kan bij het indoen van een lens al veel problemen veroorzaken. Een bacterie, parasiet of schimmeltje is de boosdoener. Met name schimmeltjes zijn in opmars, wat zorgelijk is. Soms moet een compleet oog verwijderd worden. Maar… zover komt het maar zelden gelukkig.

De kans op een hoornvliesontsteking is bij zwemmen maar ook douchen reëel. Het kraanwater in Nederland is schoon om te drinken, maar is niet ontzien van allerlei micro-organismen en mineralen. Deze micro-organismen en mineralen zorgen ervoor dat kraanwater niet gebruikt mag worden als lenzenvloeistof. En dus ook tijdens het douchen ervoor kan zorgen dat er een kans op ontsteking is.

Een andere parasiet die in water te vinden is, is de Acanthamoeba keratitis. Deze parasiet is vooral vervelend voor zachte lens dragers, omdat de parasiet zich gaat nestelen in de zachte lenzen.

Reden genoeg dus om er voorzichtig mee om te springen. Zoals mijn opticien al eens adviseerde: koop een pakje daglenzen wanneer je een zwembad bezoekt. Dat kan veel problemen voorkomen. Daarnaast is het verstandig om na te denken over uw lens-gebruik. Kunt u vermijden dat u met uw lenzen in de buurt van water komt? Probeer dit dan en voorkom elk probleem.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten