Vraag
‘Wordt de calcium uit melk wel goed opgenomen door ons lichaam? Ik hoor namelijk regelmatig verhalen dat dit niet zo is.’
Antwoord
‘De mate van opname van calcium door het lichaam wordt bepaald door verschillende factoren. Beweging (belasting van de botten) en voldoende vitamine D zorgen voor een verhoogde opname. Oudere mensen nemen calcium minder goed op. En bij vrouwen hebben de hormonale veranderingen tijdens de menopauze een negatief effect op de calciumopname. Alcohol zorgt ook voor een verminderde opname van calcium.
Calcium zit vooral in zuivelproducten zoals melk en kaas. Brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten veel minder calcium dan zuivelproducten, maar dragen wel bij aan de totale calciumvoorziening. Zoals u aangeeft bestaan er verschillende verhalen over de opname van calcium uit melk. Echter er is wetenschappelijk geen duidelijk antwoord over het feit of calcium uit melkproducten goed wordt opgenomen of niet. Maar als u gevarieerd eet, dan krijgt u genoeg calcium binnen.’
[author] [author_image timthumb=’on’]https://www.ingoedendoen.nl/wp-content/uploads/2013/10/birgitte.jpg[/author_image] [author_info]Informatie over Voeding en Bewegen wordt gegeven door Birgitte van Don. Birgitte is gediplomeerd gewichtsconsulent en gepromoveerd als bewegingswetenschapper. Zij is verbonden aan de website Gezond & Co en geeft je advies op Ingoedendoen.nl. [/author_info] [/author]
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?