Twee tot drie maanden na de geboorte van je kind, stijgt vaak de behoefte om eindelijk weer eens lekker door te slapen. Die gebroken nachten kunnen je namelijk behoorlijk op gaan breken.
Ook voor je baby is de tijd nu aangebroken om lichaam en geest en langere rustperiode te geven. Soms gaat dit vanzelf, maar sommige baby’s hebben er een beetje hulp bij nodig.
Ontwikkelen dag- en nacht ritme
Om te beginnen is het belangrijk om je baby zo vroeg mogelijk een dag en nacht ritme aan te leren, zodat zijn biologische klok goed op gang komt. Het slaapje overdag mag in een verlichte kamer en dagelijkse geluiden, zoals praten, lachen, stofzuigen mogen goed te horen zijn.
In de nacht echter kun je de kamer het best zo donker mogelijk maken, verduisteringsgordijnen zijn daarbij geen overbodige luxe. Ook is het voor de baby belangrijk dat het beseft dat er in de nacht meer stilte is. Mocht je baby daar problemen bij hebben is een radio, die zachte muziek afspeelt of een iets harder tikkende klok, die het idee van mama’s hartslag geeft een goede afleiding. Dit helpt alvast enorm bij het doorslapen van de baby.
Doorslapen baby: enkele tips
Je kunt echter nog meer invloed uitoefenen bij het doorslapen van je baby. Erg belangrijk is het om zo vaak mogelijk de baby wakker in bed te leggen.
Als de baby slapend na de voeding in bed wordt gelegd, maar je baby heeft per voorbeeld nog niet genoeg voeding gehad, dan is de kan groot dat je baby wakker schrikt en de voedingsbron zoekt. Ook mist de baby dan het veilige gevoel, welk naar zijn idee ineens verdwenen is.
In de nacht wakker worden kan ook andere redenen hebben dan honger en veiligheid. Soms zit er een boertje dwars, zit de luier vol, zijn de billetjes geïrriteerd of heeft de baby krampjes.
Even kijken kan geen kwaad, maar ga er niet direct van uit dat de baby een voeding nodig heeft. Direct oppakken en eten geven zorgt er gauw voor dat doorslapen baby niet werkt. Sterker nog, er kan zelfs een slaapprobleem door ontstaan.
Wanneer slaapt je baby door?
Vroeggeboren kindjes kennen vaker problemen met een goede nachtrust. Een goede prematuur slaapzak kan al rust en veiligheid bieden.
Van doorslapen kan je spreken als de baby tussen de twee en zes maanden vijf uur achter elkaar slaapt. Een baby van zes maanden tot negen maanden slaapt al gauw acht uurtjes aan een stuk.
Vanaf negen maanden zijn dat twaalf uurtjes, maar dat is ook het tijdstip, dat de baby verlatingsangst kan ontwikkelen. Gewoon even tussendoor geruststellen met een lieve stem of een aai over de bol zonder uit bed te halen is al genoeg om daar gauw overheen te komen.