Gezond zwanger zijn

Home » baby » Gezond zwanger zijn

Als je zwanger bent moet je extra aandacht besteden aan je gezondheid. Gezonde voeding is zeer belangrijk. Wat kun je het beste nemen, en wat niet?

Wat je niet moet nemen is koffie, alcohol en drugs. Alcohol en drugs spreken voor zich, maar koffie kan ook schadelijk zijn want daar zit cafiëne in. En dat kan voor aangeboren afwijkingen zorgen zoals een open ruggetje. Ook kan cafeïne het zenuwstelsel en de hersenen beschadigen zodat je kindje een leerachterstand krijgt of nog erger.

Roken is nog schadelijker voor je ongeboren kindje. Begin daar nooit aan, ook geen sigaretje voor de gezelligheid. Neem ook geen e-sigaret want daar zit ook nicotine in.

ZwangerschapsdiabetesGezonde voeding is onder andere vers fruit, noten, groente, vette vis. Probeer afstand te houden van kant-en-klare maaltijden zoals ingepakte en voorgebakken pizza’s, lasagne’s. Laat ook magnetronmaaltijden liggen, want in al deze maaltijden zitten een hoop stoffen die de smaak en houdbaarheid beïnvloeden. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Bovendien smaakt een verse maaltijd veel lekkerder en is ook nog eens veel gezonder voor jezelf. Neem extra vitamines, zoals vitamine D. Dit is belangrijk voor opname van de calcium. Door veel buiten te zijn krijg je al veel vitamine D binnen, maar als het niet genoeg is kun je extra vitamine supplementen innemen. Informeer hierover bij je huisarts of verloskundige.

Voor de aanmaak van al het extra bloed, de baarmoeder en placenta heeft je lichaam extra ijzer nodig. Zorg dat je genoeg ijzer binnen krijgt. Voorkom ijzertekort tijdens je zwangerschap, dit kan  resulteren tot vroeggeboorte. Neem ijzerrijk voedsel en zonodig ijzersupplementen.

Tijdens je zwangerschap moet je ook voldoende bewegen. Ik de eerste helft van je zwangerschap kun je gewoon nog doen wat je deed (tenzij het risicovolle sporten zijn). Maar in de tweede helft, en vooral het laatste trimester zul je steeds meer gaan merken dat je buik je in de weg gaat zitten. Maar blijf wel bewegen, ook in de 2e helft van je zwangerschap. Je kunt altijd lekker fietsen, wandelen, dansen of zwemmen. Vooral zwemmen wordt door veel zwangere vrouwen als plezierig ervaren. In het water is je dikke buikje even gewichtloos en dat is heerlijk! Geniet ervan.

Meer weten? Kijk ook eens op de online zwangerschapskalender!

Lekker verder lezen