Gebruiksvriendelijkheid bloeddrukmeters onder de loep

Home » baby » Gebruiksvriendelijkheid bloeddrukmeters onder de loep

Foto bloeddrukmetertest 2Verhoogde bloeddruk en zwangerschap liggen dicht bij elkaar. Vooral de eerste keer dat je een kindje draagt is de kans op een verhoogde bloeddruk aanwezig. Je bloeddruk is daarom ook een van de zaken die altijd wordt gecontroleerd door de verloskundige. Maar wie echt zijn of haar bloeddruk wil monitoren kan kiezen voor een bloeddrukmeter voor thuisgebruik. Dat deze bloeddrukmeters betrouwbaar zijn is reeds bekend, maar hoe zit het met hun gebruiksgemak?

Hoge bloeddruk en zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert er van alles in je lijf en helaas is niet alles even prettig. Een verhoogde bloeddruk is een van de meest voorkomende klachten bij een zwangerschap, met name in de begin- of eindfase van deze negen maanden. Ongeveer 10% van de vrouwen die voor het eerst zwanger is krijgt hier mee te maken. Maar let op dat een een verhoogde bloeddruk gezondheidsproblemen kan opleveren voor zowel moeder als kind. Zorg ervoor dat je, vooral als daar aanleiding toe is, je bloeddruk dus goed in de gaten houdt.

Zelf je bloeddruk meten

Als je er door een routine-onderzoek bij de verloskundige achterkomt dat je een verhoogde bloeddruk hebt dan kom je onder extra controle te staan. Juist in deze situatie kun je je voorstellen dat je steeds meer gespannen bent als je weer voor controle moet naar de specialist. In deze situaties waarin stress een factor is kiezen zwangeren ervoor om hun bloeddruk ook thuis te meten. Bij de thuismeting wordt minder stress ervaren dan bij een specialist, waardoor de waarden een betrouwbaarder beeld geven van  de werkelijke bloeddruk.

Gebruiksvriendelijkheid bloeddrukmeters

Om thuis snel en betrouwbaar je bloeddruk te meten is een gebruiksvriendelijke bloeddrukmeter belangrijk. Shopvoorgezondheid.nl heeft daarom een testpanel van 12 zwangere vrouwen samengesteld om de gebruiksvriendelijkheid van bloeddrukmeters te testen. Dit is redelijk uniek, omdat veruit de meeste gebruikerstests voor bloeddrukmeters worden gedaan onder senioren. Maar wat senioren wenselijk vinden (een grote display, duidelijke toetsen) is voor deze jongere doelgroep wellicht minder belangrijk. In totaal zijn 8 populaire bloeddrukmeters onder de loep genomen en is gekeken naar de gebruiksaanwijzing, het manchet, de bedieningsknoppen, het display en de geheugenfunctie.

Gebruikershandleiding en comfort manchet

Het onderzoek geeft aan dat vooral de gebruikershandleiding en het comfort van het manchet voor verbetering vatbaar zijn. In enkele gevallen mist bijvoorbeeld de Nederlandse vertaling of wordt de informatie ondoorzichtig weergegeven. Maar vooral zijn er verschillen te zien op het gebied van comfort van het manchet. Enkele bloeddrukmeters krijgen op dit onderdeel een hoog oordeel, maar er zijn ook modellen bij wie oppompen van het manchet als pijnlijk wordt ervaren.

Overweeg jij een bloeddrukmeter voor thuis aan te schaffen? Kijk goed naar jouw wensen.

   

Lekker verder lezen