Zwangerschapsvergiftiging of preeclampsie

Home » baby » Zwangerschapsvergiftiging of preeclampsie

Een zwangerschap is prachtig, maar verloopt niet voor iedereen probleemloos. Er kan zich een niet te onderschatten aandoening voordoen: zwangerschapsvergiftiging. In tegenstelling tot wat velen denken, heeft het helemaal niets te maken met voeding van de zwangere moeder. Doorgaans dringt zwangerschapsvergiftiging zich aan vanaf de 24e week in de zwangerschap. Rond deze tijd komen dan complicaties zoals hoge bloeddruk of hypertensie voor. Vandaar ook dat zwangerschapsvergiftiging vaak als zwangerschapshypertensie omschreven wordt.

Hoe gevaarlijk is hypertensie?

De gevaren van een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zijn onder meer dat de functies van lever en nieren niet meer naar behoren functioneren. De bloedtoevoer naar de placenta kan dan afnemen, waardoor er bij de ongeboren baby een groeiachterstand kan ontstaan. Een onderscheid in de gevaren maken we bij een hoge bloeddruk in het begin van de zwangerschap en meer naar het einde toe. De hypertensie op het einde van de zwangerschap leidt tot minder complicaties in vergelijking met eerder in de zwangerschap.

preeclampsie

De risicofactoren

Bij een eerste zwangerschap is het risico groter dan bij de volgende zwangerschappen. Wat niet betekent dat je bij een tweede of derde zwangerschap vanzelfsprekend gezond zwanger bent. Wel is het zo, dat bij een volgende de hypertensie meestal milder verloopt. Vrouwen die na hun 35ste zwanger zijn, hebben een verhoogd risico hebben op hypertensie. Daarnaast blijken een aantal aandoeningen zoals diabetes, nierziekten en bepaalde auto-immuunziekten het risico te verhogen.

Zwangerschapshypertensie of preeclampsie

We spreken over preeclampsie als je naast de hoge bloeddruk ook te veel eiwitten in de urine hebt. Dit is het moment waarop de moederkoek een verminderde werking kan geven, waardoor het ongeboren kind te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Herken de symptomen

Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat je symptomen weet te herkennen. Heb je naast hoge bloeddruk ook last van:

  • Oedeem of vochtophoping in handen, voeten en enkels
  • Tintelingen in de vingers
  • Hoofdpijn
  • Wazig zicht

Heb je last van de bovenstaande symptomen, neem dan het zekere voor het onzekere en ga even langs bij de arts. Wacht hier niet mee tot morgen. Heb je een vermoeden, ga dan onmiddellijk, snel ingrijpen kan belangrijk zijn. De arts of verloskundige zal je snel kunnen vertellen hoe het verder moet. Misschien vindt hij het nodig om je tijdelijk te laten opnemen, zodat jij en je baby in de gaten gehouden kunnen worden. Evengoed is het helemaal niet ernstig, maar dan weet je dat en ben je gerustgesteld zodat je verder kan genieten van deze mooie tijd.

De mogelijke gevolgen

Indien de preeclampsie niet tijdig werd ontdekt kunnen deze voor ernstigere aandoeningen zorgen zoals het HELLP-syndroom of eclampsie. Een ziekenhuisopname is hierbij altijd aan de orde, gezien de grote risico’s. Geregeld wordt hier een vroeggeboorte gezien. Gelukkig worden de signalen meestal wel tijdig ontdekt en komt het niet zo ver.

Vergeet je partner niet

We mogen in dit hele verhaal ook de partner niet vergeten. Daar de zwangere in geval van preeclampsie vaak op rust gezet wordt, valt alles op de schouders van de partner. Hij voelt zich in de hele situatie vaak ook machteloos. Hij voelt mee met zijn vrouw, probeert de situatie in te schatten, maakt zich zorgen om moeder en kind. Naast dit alles moet hij ook de praktische kant voor zijn rekening nemen. Zwangerschapsvergiftiging is een complicatie dat jullie beiden treft.

Lekker verder lezen