Hebben je partner en jij onlangs een zwangerschapstest gedaan en was de uitslag positief? Gefeliciteerd! Dan ben je nu natuurlijk nieuwsgierig hoeveel weken je al zwanger bent. Daarvoor hoef je niet te wachten op je eerste afspraak met de verloskundige. In dit artikel vind je antwoord op de vraag “Hoe lang zwanger?”.
Het is een vraag die veel vrouwen zichzelf stellen nadat ze hebben ontdekt dat ze zwanger zijn “hoe lang ben ik al zwanger?”. Jij bent – vanzelfsprekend – net zoals veel andere vrouwen nieuwsgierig wanneer jouw kleine het levenslicht ziet. Het wachten op de eerste afspraak met de verloskundige lijkt dan ook ontzettend lang te duren. Maar je hoeft helemaal niet zo lang te wachten om te ontdekken wanneer je uitgerekend bent.
Hoe lang zwanger? – zo vind je zelf het antwoord
Als je zelf je zwangerschap wil berekenen heb je twee dingen nodig: de datum van je laatste menstruatie en het aantal dagen van je laatste menstruatiecyclus. Aan de hand van deze twee gegevens kun je berekenen hoe lang je zwanger bent. Je berekent de uitgerekende datum aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus. De uitgerekende datum ligt – bij benadering – veertig weken na deze datum. Als je dus veertig weken optelt bij de eerste dag van menstruatie, heb je de datum waarop je je kindje kunt verwachten.
Wat je wellicht opvalt aan deze berekening is dat je uit gaat van veertig weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatieperiode, terwijl men altijd zegt dat je veertig weken zwanger bent. Iets wat niet klopt als je weet dat de bevruchting pas twee weken na deze dag plaatsvindt; tijdens de eisprong. Dat klopt. We spreken inderdaad altijd voor het gemak over een zwangerschap van veertig weken, maar als je gaat rekenen vanaf het daadwerkelijke moment van bevruchting, is dit maar 38 weken. Als je dus spreekt van een zwangerschap van veertig weken, dan ben je de eerste twee weken van je zwangerschap nog niet zwanger. Het antwoord op de vraag hoelang je zwanger bent hangt dus ook af van het moment waarop je begint met tellen.
Correctie precieze berekening
Bovenstaande berekening is echter een klein beetje kort door de bocht. Voor een preciezere benadering van de uitgerekende datum is het belangrijk een kleine correctie uit te voeren. Dit heeft te maken met het feit dat de menstruatiecyclus niet bij iedereen gelijk is en daardoor de ovulatie (en het moment van bevruchting) ook bij elke vrouw verschilt. In de bovenstaande berekening wordt uitgegaan van ene menstruatiecyclus van 28 dagen. Je moet dus een kleine correctie uitvoeren voor elke dag dat jouw menstruatiecyclus korter of langer dan 28 dagen is. Als je menstruatiecyclus bijvoorbeeld 27 dagen duurt, dan moet je de uitgerekende datum een dag naar voren schuiven. Terwijl elke dag dat je cyclus langer dan 28 duurt, juist betekent dat je de uitgerekende datum ook een dag verder moet opschuiven.
Bovenstaande berekening is met name erg betrouwbaar bij vrouwen met een regelmatige menstruatiecyclus. Als je menstruatiecyclus altijd erg onregelmatig is geweest, dan is het lastiger om aan de hand van deze regel te ontdekken hoe lang je zwanger bent, omdat hij uitgaat van een redelijk regelmatige cyclus (en daarmee voorspelbaarheid). Dat neemt niet weg dat hij ook voor vrouwen met een onregelmatige cyclus een antwoord geeft op de vraag “hoe lang zwanger?”, alleen dat de indicatie iets meer kan afwijken dan in andere gevallen. Als je zelf altijd een onregelmatige menstruatiecyclus hebt gehad is de berekening van een specialist aan de hand van een echo betrouwbaarder. De berekening van de uitgerekende datum kan ook minder betrouwbaar zijn bij vrouwen van wie de menstruatiecyclus veel langer of korter is dan 28 dagen of die gebruik hebben gemaakt van eisprong bevorderende middelen.
Hoe lang zwanger? – berekening door de specialist
Weet je niet wanneer je voor het laatst ongesteld was? Of heb je altijd een onregelmatige menstruatiecyclus gehad? Dan kan het lastig zijn om je uitgerekende datum te berekenen. Een verloskundige kan dan een termijnecho doen. De lengte van de foetus bepaalt dan hoe lang je zwanger bent. Deze berekening geeft ook meer zekerheid dan je eigen berekening, omdat daar snel een foutje in kan sluipen. Het verschilt per verloskundige wanneer de termijnecho wordt uitgevoerd. Het heeft over het algemeen de voorkeur om dit tussen de negende en twaalfde week van de zwangerschap te doen. Dit omdat de groei van je kindje in die periode vaak redelijk gelijk loopt waardoor de duur van de zwangerschap redelijk nauwkeurig vast te stellen is.
De termijnecho is zelfs zo nauwkeurig dat je na afloop niet alleen het aantal weken dat je zwanger bent te horen krijgt, maar ook het aantal dagen. Dus bijvoorbeeld elf weken en vijf dagen. De echo kan er dus ook voor zorgen dat je uitgerekende datum wordt bijgesteld. Daarnaast kan je op de termijnecho ook zien of je zwanger bent van een meerling en of het hartje van je kindje klopt. Hoe en wanneer de termijnecho plaatsvindt hangt af van je verloskundige. Niet elke verloskundige beschikt zelf over de juiste apparatuur en ook niet elke verloskundige is bevoegd om zelf een echo uit te voeren. De termijnecho zit in het basispakket van elke zorgverzekering en wordt dus vergoed.
De uitgerekende datum – en nu?
Wist je, dat minder dan vijf procent van de vrouwen daadwerkelijk op de uitgerekende datum bevalt? Pin jezelf daarom niet te veel vast op de uitgerekende datum. In principe kan de bevalling in de vijf weken rondom deze datum plaatsvinden; drie weken voor de uitgerekende datum en twee weken daarna. Toch kan het zijn dat je kind veel eerder geboren wordt. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende momenten waarop je kindje het levenslicht kan zien. Daarbij wordt steeds uitgegaan van een zwangerschap van veertig weken. Als we dus spreken over 37 weken, dan bedoelen we 37 weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatieperiode. We bedoelen dus niet 37 weken vanaf je bevruchting, twee weken later.
Korter dan 37 weken zwanger
Je kindje is levensvatbaar vanaf ongeveer de 24ste/25ste week van je zwangerschap. Dit komt mede doordat we medisch steeds beter in staat zijn om premature kinderen in leven te houden. In Nederland
ligt de ondergrens om een te vroeg geboren kindje in leven te houden rond deze eerder genoemde 24 a 25 weken. Dit vergt echter ingrijpende medische handelingen en garandeert niet dat je kindje de vroeggeboorte overleeft. De kans is niet groter dan zestig procent. Vanaf de 33ste week van je zwangerschap nemen de kansen van je kindje aanzienlijk toe. We spreken van een vroeggeboorte tot de 37ste week van je zwangerschap (dus drie weken voor je uitgerekende datum).
Tussen de 37 en 42 weken zwanger
Het merendeel van de vrouwen heeft een zwangerschap die tussen de 37 en 42 weken duurt. Dat is voor de ontwikkeling van je kindje het beste, omdat hij of zij de kans krijgt om alle lichaamsfuncties goed te ontwikkelen. Over het algemeen komt de bevalling in deze periode vanzelf op gang. De uitgerekende bevallingsdatum valt in week veertig van je zwangerschap. Toch is er geen reden om zenuwachtig te worden als het kindje iets langer op zijn of haar geboorte laat wachten. In principe hoeft een zwangerschap langer dan veertig weken namelijk niet te zorgen voor complicaties. Je kunt zelfs nog gewoon thuis bevallen als je dat zou willen.
Langer dan 42 weken zwanger
Als je langer dan 42 weken zwanger bent, spreken we van “overtijd”. Vanwege de kans op complicaties bij de bevalling, mag je niet meer thuis bevallen. Je bevalt daarom altijd in een ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog. In sommige gevallen zal de bevalling ingeleid worden als deze niet vanzelf op gang komt.
Als je na het lezen van dit artikel toch nog onzeker bent over de duur van je zwangerschap en/of het verloop van je zwangerschap, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.