Met de zomer voor de deur wordt het steeds drukker in de sportscholen, zie je ’s avonds steeds meer hardlopers en word je regelmatig voorbij gesjeesd door fanatieke fietsers. Het lijkt erop dat we allemaal nog even die laatste kilo’tjes willen kwijtraken, zodat we met een fijn gevoel in onze badkleding op het strand kunnen liggen. Wil jij dit ook graag, alleen heb je nog geen sport gevonden wat bij je past? Train jij liever in een groep, dan dat je in je eentje op de loopband staat? Probeer een uurtje bootcamp! Maar let wel op: je wordt vies, je bent na afloop helemaal kapot en je hebt de volgende dag(en) last van spierpijn.
Wat is bootcamp precies?
Bootcamp is dus een buitensport die je met een groep beoefent. De sport is afkomstig uit de militaire wereld en wordt toegepast om militairen te ‘drillen’. Bootcamps worden aangeboden door sportscholen en personal trainers. Het is een kracht én cardio work-out, waar vaak veel attributen bij worden gebruikt. Zwaaien met battleropes, het optillen van kettlebells en sjouwen met boomstammen, het komt allemaal terug tijdens een uurtje bootcamp. Het klinkt allemaal erg zwaar, maar bootcamp is vrij laagdrempelig. Iedereen die meedoet met een bootcamp mag zijn of haar eigen tempo bepalen. Lukt het je niet om 30 push-ups te doen, dan doe je er minder. Is een kettlebell van 8 kilo te licht? Pak er één van 12 kilo. Vaak hebben de bootcamp instructeurs de attributen in verschillende grotes en gewichten, waardoor iedereen effectief kan meedoen. Een bootcamp duurt meestal een uurtje en het is de bedoeling om in dat uur álles te geven. De bootcampinstructeur zal je hier zeker bij helpen en je constant aanmoedigen om de grens op te zoeken.
De gezondheidsvoordelen van bootcamp
Tijdens een uurtje fanatiek bootcampen verbrand je gemiddeld 600 calorieën. Vanwege dit hoge energieverbruik, is het een goede methode om af te vallen. Ook nemen je kracht en conditie op den duur toe door de mix van cardio- en krachttraining. Sporten is natuurlijk altijd gezond voor je lichaam, maar probeer niet te forceren door te zwaar aan de bootcamp mee te doen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld blessures. Zwangere vrouwen en mensen met gewrichtsklachten kunnen beter niet meedoen aan een bootcamp in verband met het karakter van de trainingen. Eet ook voldoende als je besluit om mee te doen aan een bootcamp. De meeste bootcamps vinden ook in de avond plaats, zodat iedereen de tijd heeft gehad om een goede bodem te leggen.
Bootcampkleding
Het is belangrijk om bij een bootcamp goede loopschoenen aan te trekken, waarmee je makkelijk kan springen en draaien. Het is ook verstandig om een trainingspak aan te trekken met daaronder een korte broek en een luchtig t-shirt. Dit hangt natuurlijk van het weer af, maar om op te warmen is het wel fijn om een trainingsjasje aan te hebben. Je kan je trainingspak uit doen als je opgewarmd bent, zodat je de rest van de training niet overhit raakt. Tijdens de bootcamp verlies je veel vocht, dus neem voldoende drinken mee om tussendoor af en toe een slokje te nemen.
Hartslaghorloge gebruiken tijdens een bootcamp
Om nog effectiever te trainen tijdens een bootcamp, kan je gebruik maken van een hartslaghorloge. Door te trainen in de juiste hartslagzone, kan je beter je doelen behalen. Voor het verbeteren van je conditie moet je trainen in een andere hartslagzone, dan wanneer je doel afvallen is. Tijdens een bootcamp is het dus erg handig om een hartslaghorloge te gebruiken. Een hartslaghorloge zonder band is aan te raden wanneer je meedoet aan een bootcamp, omdat deze wat comfortabeler zit tijdens de bootcampoefeningen. Met een hartslagmeter die alleen om de pols zit, is het makkelijker om bijvoorbeeld sit-ups of vechtoefeningen te doen. Wil je dus zeker weten dat je alles geeft tijdens de bootcamp, train met een hartslaghorloge.
Doe hier de hartslagcheck om te kijken in welke hartslagzone jij effectief kan trainen.
Heb je zin gekregen om mee te doen aan een bootcamp? Informeer bij de plaatselijke sportscholen of zoek een personal trainer die bootcamps geeft. Go hard or go home!
Dossiers
Leestips
Hartslag & sport
Bij welke hartslag sport je optimaal?