Hardlopen volhouden met de kou op komst

Home » dossier » hardlopen » Hardlopen volhouden met de kou op komst

Ach, de zomer… toen de zon op je scheen en het tot diep in de avond licht bleef… In die tijd is hardlopen volhouden niet zo lastig. Je hebt maar een klein beetje motivatie nodig op de hardloopschoenen aan te trekken toch? Maar nu breken andere tijden aan.

Kijk, hardlopen is een heerlijke hobby. Je kunt het doen zoals je zelf wilt (alleen of in een groep). Waar je wilt (tijdens je vakantie op het strand). En wanneer je wilt (ook in de nacht of vroege ochtend). Probeer dat maar eens bij een andere sport!

Maar ja, er zijn ook nadelen natuurlijk. In de zomer is het aantrekkelijk om een rondje te doen terwijl de zon het leven laat lachen. En dan loop je nog eens even extra fanatiek met een blik op de actuele hartslag en de wind in je rug.

Maar nu naderen herfst en winter. Het voelt alweer guurder. Menig loper verruilt korte voor lange broek. En regen, wind en kou gaan alleen maar toenemen. Hoe zorg je dat je in je trainingsflow blijft? Tijd voor 3 tips.

3 tips om hardlopen vol te houden

hardlopen volhouden

Tip  1) Uitrusting in orde maken

Er is veel onderzoek gedaan naar menselijk gedrag. Een professor van de Standford University (meneer Fogg) heeft onderzocht dat menselijk gedrag afhangt van 3 factoren: motivatie x gelegenheid x trigger.

Die gelegenheid wordt een dingetje in herfst en winter. Want is het niet te donker om te lopen? Doet de batterij van je lampje het? Ai, waar lach mijn regenjas ook alweer… Hoe komt die scheur in mijn hardloopjasje. Knellen m’n run schoenen nog? En ga zo maar door.

Juist als je minder gemotiveerd bent kan de geringste hobbel op het terrein van gelegenheid tussen jou en een training instaan. Trap er niet in: hardloopen volhouden begint bij een goede uitrusting.

Tip 2) Trigger!

Zelfs de meest gedisciplineerde loper heeft weleens een trigger nodig. Misschien heb je die al omdat je op vaste tijden aansluit bij een loopgroep (goed idee). Of je zet je vaste loopmomenten in je agenda (goed idee). Maar er zijn ook andere triggers waarop je jezelf kunt trakteren.

Verschillende run-apps geven je signalen wanneer het tijd is te trainen. Zelf ben ik fan van Strava. Ook omdat je dan updates krijgt van andere mensen die trainen of jouw training hebben voorzien van een duimpje. Dat motiveert toch om de weg op te gaan. Je wilt niet dat je Strava-aanhang je mist toch?

Aanmelden voor een goede wedstrijd helpt ook veel mensen om het hardlopen vol te houden. Je weet dat je fit aan de start moet staan. Tuurlijk, die Netflixserie is ook leuk. Maar eerst even lopen om een lekker gevoel aan de wedstrijd over te houden? Dat is toch ook prettig.

Tip 3) Beloon jezelf

Beloning krijgen kan in velen soorten en maten. Wellicht heb je een specifiek doel met hardlopen, op het terrein van fitheid of lichaamsgewicht. Sta dan even stil (lastig tijdens het hardlopen volhouden, maar toch) bij wat je hebt bereikt of waar je naartoe werkt.

Als je weet waarom je rent, dan is het eenvoudiger om vol te houden.

Vier ook je successen. Trakteer jezelf op een extraatje na weer een volledig afgewerkte traingsweek. En schrijf je in voor drukke loop-evenementen als de 7-heuvelenloop in Nijmegen of Midwintermarathon in Apeldoorn. Of je nu nummer 1 of nummer laatst bent: bij dergelijke evenementen krijgt iedere lopen een warm bad van het publiek. Motiveert weer extra om door te gaan.

Dus: vooral doorgaan

Hopelijk heb je inspiratie genoeg voor de tijd. We gaan zelf ook weer ons best doen om het hardlopen vol te houden. Succes allemaal en blijf blessurevrij!

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten