Onderzoekers ontwikkelen mogelijk vaccin tegen chlamydia

Home » dossier » soa » Onderzoekers ontwikkelen mogelijk vaccin tegen chlamydia

Chlamydia is de geslachtsziekte die in Belgi├ź het vaakst wordt vastgesteld. Met name jongvolwassenen en homoseksuelen krijgen er vaak te mee te maken. Maar er is goed nieuws: Canadese onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen chlamydia.

Chlamydia

Chlamydia is een veelvoorkomende en zeer besmettelijke SOA. Je kunt het krijgen door seksueel contact.  Veel vrouwen merken in eerste instantie niet dat ze lijden aan de infectie. Meestal duurt het een week of 2 voordat klachten van chlamydia zich openbaren. Wanneer je last hebt van bloedverlies, vaginale afscheiding en pijn in de onderbuik is een bezoekje aan de huisarts erg verstandig. Dit zijn namelijk een aantal symptomen van chlamydia. Het niet op tijd behandelen van chlamydia kan ernstige gevolgen hebben, zoals ontsteking van de eileiders en zelfs onvruchtbaarheid.

Vaccin tegen chlamydiamicroscope-313871_1280

Onderzoekers uit Canada zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen deze geslachtsziekte. Hun eerste wetenschappelijke experimenten op een aantal muizen zijn geslaagd. Ze gaven 5 muizen het chlamydia vaccin en 5 andere muizen een placebo versie. Dit leidde tot interessante resultaten. Het blijkt namelijk dat de muizen met het chlamydia vaccin daadwerkelijk antistoffen tegen de bacterie ontwikkelden. Ook interessant is het feit dat de dieren het vaccin toegediend kregen als neusspray. Volgens de wetenschappers werkt dit namelijk beter dan injecteren. Dit komt door het feit dat afweercellen zich bij een injectie in de huid of spieren meteen naar de geïnfecteerde plek begeven.

Minder chlamydia bacteri├źn in het bloed

Na het eerste succesvolle experiment ondernamen de onderzoekers een tweede stap. Ze besmetten daarbij 20 muizen met de bacteri├źn van chlamydia. Een deel van de muizen was gevaccineerd, en een deel niet. Wat blijkt nu: de gevaccineerde muizen hadden in hun bloed 95 procent minder bacteri├źn dan de andere muizen. Ook heeft slechts 1 op de 10 van de gevaccineerde muizen aangetaste eileiders. Normaliter ligt dit aantal veel hoger. Bij de muizen zonder vaccinatie kampte ruim 8 op de 10 met deze aandoening.

Dossiers

Aan de slag!

Aan de slag met je gezondheid! Koop voordelig wat je nodig hebt om je gezondheid te verbeteren.

Leestips

Hartslag & sport

Bij welke hartslag sport je optimaal?

Meest recente berichten