Acne behandeling; verschillende opties op een rij

Home » dossier » puisten » Acne behandeling; verschillende opties op een rij

Het kan knap lastig zijn als je last hebt van acne, puistjes, mee-eters of andere pukkels. Hoewel acne over het algemeen wordt geassocieerd met pubers, komt de huidaandoening helemaal niet alleen voor in de tienerjaren. Twintig procent van de mensen heeft ook op latere leeftijd last van acne. Lees in dit artikel over acne behandeling.

Acne, wat is het eigenlijk?

Acne zijn puistjes die ontstaan doordat de poriën verstopt raken door een combinatie van dode huidcellen en een overproductie van talg. De puistjes die hierdoor ontstaan worden ook wel mee-eters genoemd. In de verstopte tagkliertjes komt een bacterie – de propionibacterium acnes genaamd – voor. Deze kunnen ontstekingen veroorzaken waardoor er rode knobbels verschijnen. Acne doet zich vooral voor in het gezicht en op de rug. Verder hebben mensen er vooral last van in de pubertijd. Bij sommige mensen verdwijnt de huidaandoening naarmate zij ouder worden, maar zo’n twintig procent houdt ook na de pubertijd last van de huidaandoening. Erfelijkheid kan een rol spelen bij het krijgen van acne, maar hormonen zijn ook een belangrijke factor. Acne kan door externe factoren versterkt worden

Acne behandeling bij lichtere vorm van acne

Als je een lichtere vorm van acne hebt of zo nu en dan last hebt van puistjes, is het belangrijk om je huid goed schoon te houden. Dit doe je door bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds je huid te reinigen met een lotion. Als je dit regelmatig doet, zal je na twee tot drie maanden merken dat je huid zuiverder is. Het heeft geen zin om je huid overmatig te wassen met water en zeep, dit kan soms zelfs juist voor een negatief effect zorgen. Mocht je huid door het aanpassen van je huidverzorging juist wat droog worden, dan kun je je gezicht insmeren met een crème. Let hierbij wel op dat je niet een te vettige crème gebruikt, want dan ontstaan er juist weer puisten.

Acne behandeling bij gemiddelde vorm van acne

Voor sommige mensen werkt het om acne te bestrijden met hormonen. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die baat hebben bij ‘Diane 35’. Dit anticonceptiemiddel bevat veel vrouwelijke hormonen en remt de mannelijke hormonen af.

Acne behandeling bij ernstige vorm van acne

Als je kampt met een ernstige vorm van acne, dan kan je huisarts Roaccutane voorschrijven. Dit werkzame stof in dit medicijn vermindert de talgproductie en remt ontstekingen. Aan de andere kant stimuleert het juist de groei en rijping van huidcellen.  Een kuur van vier tot zes maanden is vaak voldoende om effect te zien. Je huisarts zal dit medicijn alleen voorschijven als alle andere behandelmethodes niet succesvol zijn gebleken. Dat met dit medicijn zorgvuldig omgesprongen dient te worden blijkt uit het feit dat het de kans op een miskraam vergroot en ernstige bijwerkingen kan hebben op het ongeboren kind.

Een vriendelijkere vorm om gemiddelde of ernstige acne te behandelen is door middel van lichttherapie.  Hierbij wordt licht gebruikt om nieuwe uitbraken van acne te voorkomen. De behandeling wordt al lange tijd gebruikt door dermatologen, maar kan je nu ook zelf thuis uitvoeren doordat er lichttherapie-apparaten te koop zijn. Dit vergroot de effectiviteit van de behandeling omdat je hem dagelijks thuis uitvoert in plaats van één keer in de zoveel tijd bij een arts.

Wat niet te doen bij acne behandeling

  • Knijp puistjes niet uit en ga er ook niet aan friemelen, dit zorgt voor littekens. Hetzelfde geldt voor scrubben of andere behandelingen waarbij de huid wordt geschuurd.
  • Gebruik geen cosmetica om je puistjes te verbergen. Acne wordt veroorzaakt doordat je talgklieren verstopt zijn. Als je cosmetica gebruikt (om je pukkels te maskeren), smeer je de talgklieren dicht. Je creëert dus zelf een verstopping. Probeer dus niet te veel cosmetica te gebruiken en laat je huid ademen. Ook andere manieren waarop je de huid afsluit kunnen puistjes veroorzaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan het veel dragen van een muts of helm. Op deze plekken zal je soms meer puistjes zien.
  • Het heeft geen zin om een speciaal dieet te volgen. Er is nooit aangetoond dat bepaalde (vette) voedingsproducten invloed hebben op de huidaandoening. Mocht je zelf het vermoeden hebben dat bij jou wel een bepaald voedingsproduct je acne versterkt, dan kan je natuurlijk zelf uitproberen wat de effecten zijn als je dit product niet meer of minder eet.
  • Te lang gebruik maken van dezelfde handdoek of kussensloop. Door je handdoek en kussensloop niet regelmatig te wassen besmet je je huid telkens opnieuw met acne. Dit omdat de bacteriën die acne veroorzaken in contact zijn gekomen met deze stoffen. Door regelmatig je handdoek en kussensloop te wassen voorkom je dus dat je je huid keer op keer opnieuw besmet.

 

Lekker verder lezen