IQ verliezen door comazuipen

Home » tiener » IQ verliezen door comazuipen

Tieners doen steeds meer aan comazuipen. Dat is het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd. Dat komt neer op meer dan zes glazen alcohol in twee uur voor jongens en meer dan vier glazen alcohol in twee uur voor meisjes. Het komt dan ook steeds vaker voor dat deze jongeren op de spoedafdeling van het ziekenhuis belanden met een alcoholvergiftiging. Er wordt nog wel eens in deze context geroepen dat een keer comazuipen je al dommer zou maken. Soms wordt zelfs beweerd, dat een keer comazuipen het IQ met wel tien punten doet zakken. Klopt dat eigenlijk wel en waarop is die uitspraak gebaseerd?

Jongeren worden dommer?

De uitspraak dat het IQ met tien punten zakt na een keer comazuipen is gedaan door Theo Klooster. Klooster werkt bij de alcoholpolikliniek van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Klooster doelde in het interview waarin deze uitspraak werd gedaan specifiek op jongeren. Hij waarschuwde voor de ernstige gevolgen die alcohol heeft op het puberbrein. De uitspraken van Theo Klooster zijn gebaseerd op een rapport dat is uitgebracht door de onderzoeksafdeling van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft. Dit is de belangrijkste onderzoeksafdeling op het gebied van alcoholgebruik onder jongeren in Nederland. In het rapport Voorkom alcoholschade bij jongeren worden de resultaten uit de doeken gedaan van een onderzoek naar alcoholgebruik onder jongeren. Hierbij werden 356 jongeren onder de 18, die regelmatig aan comazuipen deden en achterblijvende schoolresultaten hadden onderzocht. Uit neuropsychologisch onderzoek bleek dat 41 procent van deze jongeren niet het intelligentieniveau hadden dat overeen kwam met het advies van de basisschool. Bij sommige van deze jongeren leek het inderdaad om een verschil te gaan in tien IQ punten. Van deze 41 procent zou, op basis van het onderzoek, een schooladvies van een of twee niveaus lager tot stand komen.

comazuipen

Word je van comazuipen dommer?

Langdurig overmatig alcoholgebruik bij jongeren heeft ernstige gevolgen. Er is geen bewijs voor dat een keer comazuipen je dommer zou maken. Maar er bestaat mogelijk wel een verband tussen alcoholgebruik onder jongeren en het verschil in intelligentie en schooladvies. De onderzoekers hebben dit verband niet kunnen bewijzen. Het zou mogelijk ook kunnen zijn dat deze jongeren geneigd zijn meer te drinken, omdat hun intelligentieniveau niet aansluit bij wat hun omgeving van ze verwacht. Het oorzakelijke verband is dus niet hard te maken.

Lekker verder lezen