Aangepaste schooltijden voor pubers?

Home » tiener » Aangepaste schooltijden voor pubers?

De kranten stonden enige tijd geleden vol met verhalen over de biologische klok van pubers. Het leek onderzoekers en deskundigen een goed idee om de schooltijden iets aan te passen. Want de meeste  pubers kampen met chronisch slaapgebrek. Een uur later beginnen met de lessen op school zou voor een wereld van verschil zorgen. Juist of onjuist?

Pubers zijn avondmensen

Laten we bij het begin beginnen. Pubers zijn allemaal avondmensen. Zij kunnen voor  23.00 uur  ‘s avonds moeilijk in slaap vallen. Dat komt doordat  hun hersenen pas rond dat tijdstip melatonine aanmaken. Dat is het stofje dat er voor zorgt dat je ’s avonds lekker slaperig wordt. Bij pubers gaat dat pas laat op de avond werken. Net als bij volwassenen. Maar als je er als puber dan om 07.00 uur ’s morgens  alweer uit moet om naar school te fietsen, slaap je dus te weinig. De meeste volwassenen kunnen met zeven à acht uur slaap goed functioneren. Jongeren hebben negen of tien uur nodig. Bijna alle pubers zijn dus ondanks de middelen tegen vermoeidheid, chronisch moe.

Slaapgebrek in VS epidemischAangepaste schooltijden voor pubers

In de Verenigde Staten, waar de scholen vaak al om 07.30 uur beginnen, wordt het slaapgebrek onder pubers zelfs epidemisch genoemd. Regelmatig  veroorzaakt een slaperige leerlingen in de auto een ongeluk. Maar goed, even terug naar Nederland. Daar is de overheid minder enthousiast over het plan om de lestijden voor pubers aan te passen. Een uur later beginnen heeft op de korte termijn wel degelijk effect maar niet op de langere termijn, is de gedachte.

Effect niet structureel

Natuurlijk is het voor al die slaperige pubers heerlijk om ’s morgens een uurtje langer door te kunnen slapen. Maar na enige tijd profiteer je niet meer van dit voordeel, is de verwachting. Pubers zullen hun ritme weer opschuiven. Dus op termijn weer wat later naar bed gaan omdat ze ’s morgens  toch een uurtje langer kunnen blijven liggen. Het effect is dus niet structureel en daarom houdt heel Nederland vast aan de huidige lestijden. Wil je weten hoe jij dan wel meer energie krijgt op school? Wij geven je 5 tips voor meer energie.

Lekker verder lezen