Puistjes: de oorzaak en de oplossing

Home » dossier » puisten » Puistjes: de oorzaak en de oplossing

10164537_mJe stapt uit bed, loopt naar de wasbak en gooit een plens water in je gezicht om wakker te worden. Vervolgens kijk je omhoog in de spiegel en opeens zit het daar, een puist. Geen fraai uitzicht en voor menig persoon een doorn in het oog. De helft van de vrouwen en een kwart van de mannen heeft wel eens last van puistjes. Reden genoeg om nog eens te kijken naar de oorzaken en manieren om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen.

De drie oorzaken

Een puistje is een gevolg van drie problemen in de huid. Namelijk verstopte uitgangen van de talgkliertjes, een verhoogde talgproductie en de huidbacterie propionibacterium acnes. Deze huidbacterie bevindt zich al diep in de talgkliertjes sinds je geboorte. Vanaf de puberteit, wanneer je last hebt van stress of wanneer er sprake is van hormoonschommeling dan kan deze bacterie met grote hoeveelheid naar de oppervlakte toe komen. Hierdoor raken de talgkliertjes extra verstopt wat zorgt voor een ontsteking van de talgklier aan het huidoppervlak, beter bekend als een puistje.

Nu we weten wat de oorzaak is van die vervelende onzuiverheden op ons gezicht let de grote vraag, wat kunnen we het beste doen tegen acne?

Geen agressieve producten

De klassieke fout is om agressieve producten te halen die hardhandig de puistjes beloven weg te halen. Agressieve producten helpen in eerste instantie wel, maar drogen de huid vervolgens uit. Het gevolg is dat de talgproductie omhoog schiet en er nog meer puistjes ontstaan. Voor je huid is het beter om een milde reiniging te gebruiken voor jouw type huid. Dat maakt je huid schoon, zonder het te beschadigen. Wil je weten wat voor producten of middelen jij het beste kan gebruiken voor jouw huidtype? Doe dan de test en krijg direct advies.

Geen alcohol en parfum

Voor je huid is het prettig als de producten die je gebruikt alcohol en parfumvrij zijn. Producten die alcohol en parfum bevatten kunnen de huid uitdrogen. Consequent je huid reinigen, bij voorkeur twee keer per dag, met milde producten die passen bij je huidtype is voldoende om je huid goed schoon te maken. De puistjes zullen dan vanzelf minder worden. Indien je heel erg last hebt van acne kun je scrubben beter uit je reinigingsroutine halen. Scrubben beschadigt de ontstoken huid en maakt hem zo gevoelig voor ontstekingen, met andere woorden meer puistjes.

Rust en regelmaat

Naast consequent reinigen is voor je huid rust en regelmaat fijn. Voldoende slapen, gezond eten en goede verzorging. Dat is niet alleen positief voor je huid, maar ook voor je algemene gezondheid. Als je van binnen gezond bent, straal je dat van buiten uit. Over wat nu exact gezond eten is wordt volop gespeculeerd. Als je kijkt naar eten en puistjes is uit onderzoek gebleken dat suikers (slechte koolhydraten) en te veel melkproducten acne kunnen verergeren. Probeer tot slot niet aan de puistjes te zitten en je er niet te druk om te maken, het gros van de mensen heeft er weleens last van!

[bol_product_links block_id=”bol_550171034f760_selected-products” products=”9200000007373581,9200000007373589″ name=”Milde reiniging” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”750″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Lekker verder lezen